Trei zile cu 118 intervenții ale pompierilor gorjeni. Zeci de hectare de pădure, mistuite de foc

362

Nu mai puțin de 118 intervenții ale ISU Gorj au avut loc de vineri și până luni. Pompierii au fost solicitați aproape zilnic, doar la Stănești, acolo unde câmpul se reaprindea după ce tocmai fusese stins. În unele cazuri, este clar vorba de incendiatori, numai că autoritățile nu reușesc să dea de urma lor.

Iată comunicatul transmis ieri de Inspectoratul pentru Situațiile de Urgență Gorj cu cifre care îngrijorează, mai ales că astfel de incendii sunt fără precedent în județ.
,,În perioada 23 august 2024, ora 08:00 – 26 august 2024, ora 08:00, instituția noastră a fost solicitată să intervină pentru gestionarea a 118 de situații de urgență produse pe teritoriul județului Gorj, astfel:
* 58 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație;
* 46 de intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat;
* 4 accidente rutiere;
* 3 incendii izbucnite la construcții;
* 2 misiuni pentru asigurare măsuri de protective specific la evenimente publice;
* 5 alte intervenții.

58 de incendii de vegetație uscată și fond forestier în ultimele trei zile. Crește numărul victimelor omenești
Din păcate, în ciuda tuturor mesajelor noastre preventive transmise prin toate mijloacele de informare, incendiile de vegetație uscată și fond forestier continuă să fie numeroase și să pună în pericol comunitățile. Eforturile echipajelor noastre de intervenție pentru limitarea efectelor acestor arderi sunt enorme. Mulțumim, pe de o parte tuturor voluntarilor și reprezentanților unităților administrativ teritoriale care s-au alăturat echipajelor noastre de intervenție pentru ca flăcările să nu afecteze, iremediabil, comunitățile, iar pe de altă parte reprezentanților mass-media pentru multiplicarea mesajelor noastre preventive menite să stopeze acest fenomen. Din păcate, în acest an, eu existat și două victime!
Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 69 și 70 de ani care au fost surprinși de incendii încercând să stingă flăcările scăpate de sub control înainte de sosirea echipajelor noastre specializate și au suferit arsuri grave. Pentru a stopa acest fenomen, este necesar să ne implicăm fiecare dintre noi, prin discuții pe care le putem avea cu familiile, vecinii sau prietenii noștri pentru a-i determina pe cei care utilizează focul deschis pentru a scăpa de resturi sau pentru a igieniza terenurile agricole să renunțe.
Cei care aleg incendierea pentru resturi și terenuri trebuie să conștientizeze că pagubele pentru mediul înconjurător sunt iremediabile și că sunt puse în pericol comunitățile, construcțiile și chiar viețile oamenilor!” – a transmis ISU Gorj.

80 de hectare cuprinse de flăcări
De aproximativ 5 zile s-a intervenit în zona montană a comunei Padeș – Piatra Cloșanilor cu doua elicoptere Black Hauk cu sistem Bambi Bucket.
Suprafața afectată este de aproximativ 80 de hectare și s-au efectuat, duminică, peste 200 de lansări.
De asemenea, duminică, a fost semnalat un nou incendiu în Masivul Parâng, efectuându-se un zbor de recunoaștere asupra zonei, unde s-a intervenit cu un elicopter pentru că accesul echipajelor de intervenție este foarte dificil. Ieri, încă se mai vedea fumegând pădurea din zona stânei Grivele. Din acest motiv, Salvamont a avertizat turiștii aflați pe munte: ,,Serviciul Salvamont al Consiliului Județean Gorj nu recomandă coborârea din vârful Parângul Mare către sud, prin vârful Grivele întrucât, zona este afectată de un incendiu foarte puternic care se manifestă în apropierea stânei Grivele, transmit salvatorii montani. Incendiul a fost observat de ieri (sâmbătă, n.r.) după-amiază cu echipamente cu infraroșii de către salvamontiștii din baza Rânca, apoi s-a continuat observarea pe timpul nopții, și astăzi (duminică, n.r.) a fost cercetat în teren din zona vârfului Molidvișu de pe o culme paralelă cu cea în care se manifestă incendiul”, a comunicat, duminică, președintele Salvamont, Sabin Cornoiu.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here