Habitu a fost protejat de poliţişti, magistraţi şi de comisarii Gărzii Financiare

637

habituPentru că a existat activitatea infracţională a lui Doru Şerban, zis Habitu, de vină sunt numai cei care trebuiau să intervină. Se spune că banii pe care Habitu îi rula aparţin poliţiştilor, procurorilor, judecătorilor, angajaţilor de la Finanţe, oameni de afaceri, comisari ai Gărzii Financiare şi chiar profesori. În mod sigur, cazul Habitu va crea efectul de domino, iar dezvăluirile vor fi surprinzătoare. Procurorul Emil Moţa de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a finalizat dosarul în care Doru Şerban, zis Habitu, este acuzat de cămătărie şi spălare de bani. În rechizitoriu, procurorul de caz scrie negru pe alb cum, în activitatea ilegală, Habitu a beneficiat de complicitatea sau bunăvoinţa mai multor poliţişti sau magistraţi, astfel încât nu a fost cercetat niciodată pentru faptele sale.

Nu doar de protecţia oamenilor legii s-a bucurat Habitu, Garda Financiară şi Direcţia de Finanţe nu i-a controlat niciodată firmele. Mai mult, Oficiul de Spălare a Banilor nu s-a sesizat niciodată cu privire la tranzacţii în numerar ilegale. Protejat de toată lumea, Habitu a fost trimis, totuşi, în judecată pentru 7 infracţiuni. În rechizitoriu sunt surprinse discuţii între Habitu şi alţi oameni de afaceri pe care îi ameninţa cu moartea pe ei sau copiii lor pentru a ceda la afaceri şi bunuri în favoarea sa. Interceptările arată clar cum Habitu semăna teroare împrumutaţilor şi cum s-a îmbogăţit fără să muncească undeva. Descrierea faptelor din rechizitoriu încep cu plecarea lui Doru Şerban peste hotare. Astfel, după 1989, Habitu a trecut ilegal frontieră, locuind în mod temporar în Austria, de unde a revenit în România un an mai târziu. Atât înainte de 1989, cât şi ulterior, până în prezent, Habitu şi-a obţinut mijloacele de existenţă prin practicarea jocurilor de noroc, precum şi din activitatea de cămătărie.

Toţi s-au înghesuit să-l protejeze!

„Deşi activităţile desfăşurate de acesta au fost de notorietate publică, până în prezent a beneficiat de complicitatea morală sau de bunăvoinţă mai mult sau mai puţin dezinteresată a unor lucrători de poliţie sau magistraţi, astfel încât nu a fost cercetat sau tras la răspundere penală pentru fapte săvârşite. De asemenea, organele de control fiscal nu au înregistrat până în prezent modul de obţinere a veniturilor de către Habitu şi dacă acesta a înregistrat şi şi-a achitat obligaţiile fiscale către stat”, se arată în rechizitoriu. Sunt constatări extraordinar de grave, dar care arată protecţia la toate nivelurile a lui Habitu. O altă constatare făcută în rechizitoriu este legată de faptul că dacă organul care trebuia să sesizeze poliţia cu privire la ilegalităţile făcute de Habitu, nu s-ar fi ajuns aici. Astfel, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care nu a sesizat organele de urmărire penală în ceea ce priveşte tranzacţiile în numerar mai mari decât limita de raportare sau situaţia transferurilor externe mai mari decât limita de raportare.

Încurajat să încalce legea!

Urmare a inactivităţii organelor judiciare Habitu şi-a desfăşurat în mod nestingherit activitatea de a da cu împrumut sume de bani la care pretindea dobânzi oneroase. În cazul întârzierii plăţilor dobânzilor şi a sumelor împrumutate, Doru Şerban recurgea la ameninţări şi acţiuni de intimidare. Astfel, Habitu ameninţa direct sau indirect datornicii, atât cu exercitarea unor violenţe fizice, acte de distrugere a unor bunuri, cât şi cu dezvăluirea unor fapte compromiţătoare, reale sau imaginare, pentru persoana ameninţată. În tot acest scandal, cel care s-a denunţat a fost omul de afaceri, Dan Floarea. Acesta a povestit procurorului cum în 2007 a împrumutat în mai multe tranşe de la suma de 203.000 euro şi 1.000.000 de lei, restituindu-i acestuia până în luna martie 2010 suma de 1.500.000 de lei şi 486.000 de euro, numai dobânzile.

Constrâns să renunţe la avere!

Întrucât în 2010 a refuzat să mai plătească sumele pretinse cu titlul de dobândă către Habitu, Dan Floarea a fost ameninţat de Habitu, atât el cât şi pe membrii familiei cu exercitarea de violenţe fizice şi morale, l-a ameninţat cu darea în vileag a unor fapte reale compromiţătoare iar în data de 21.10.2010 l-a chemat la domiciliul său, moment în care l-a împiedicat împotriva voinţei sale, să părăsească locuinţa, până l-a determinat să semneze un înscris în care atestă, în mod necorespunzător, că a împrumutat suma de 20.000 euro şi a pretins că-i va remite autoturismul Mercedes 500 S în aceeaşi zi. Deşi i-a dat bani cu nemiluita, Habitu şi-a făcut calculul şi a ajuns la concluzia că familia Floarea mai are să-i dea 2.000.000 de lei, întrucât sumele restituite reprezentau doar dobânda.

Ameninţa copiii cu moartea!

Prin acelaşi mod de exercitare a violenţelor, în 20 iulie 2010, soţia lui Dan Floarea este obligată de Habitu să semneze un contract prin care se obligă să-i vândă, în schimbul sumei de 2.000.000 de lei, proprietăţile din firmă. În aprilie 2010 mai apare un document prin care Dan Floarea se obliga ca în schimbul aceleiaşi sume să-i dea lui Habitu pensiunea din Delta Dunării. În rechizitoriu sunt trecute şi SMS-urile pe care Habitu le trimitea soţilor Florea. Ele nu pot fi scrise, însă, pe lângă jignirile de rigoare, Habitu ameninţa că va lua viaţa copiilor familiei Floarea şi îi blestema să moară în cele mai groaznice chinuri. Nu doar Floarea a fost victima lui Habitu, fostul patron al restaurantului Dantex, Dan Diaconu şi, de asemenea, Clement Mocanu s-au aflat printre victimele acestuia.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here