România importă cea mai scumpă energie din Europa

178
Stalp de inalta tensiune
Din aprilie 2025 schema de plafonarea prețurilor la energie ar urma să dispară, ceea ce înseamnă că românii nu vor mai avea prețuri mici la energie.

Cei mai afectați vor fi cei aproape 5 milioane de consumatori care au un consum mai mic de 100 de KWh și care plătesc în momentul de față doar 68 de bani pe KW.

Din 2025, însă, factura lor ar urma să crească cu 100%, arată calculele Asociației de Furnizori de Energie. Mai simplu spus, facturile românilor vor crește cu cel puțin 30 de lei din aprilie. În același timp, Ministerul Energiei nu neagă că există această posibilitate însă spune că se lucrează în momentul de față la o schemă de protejare pentru consumatorii vulnerabili, însă restul vor plăti prețul real al pieței.

Problema este că în același timp importăm și cea mai scumpă energie din Europa. De exemplu, pe 15 iulie am importat cu 207 euro pe MGW, de 4 ori mai scump decât Franța și de 10 ori mai scump decât Norvegia.

Explicația este că nu s-au făcut contracte pe termen lung, iar acum pe timp de caniculă când producția internă din regenerabile a scăzut, suntem nevoiți să importăm la prețuri mari, de pe o zi pe alta.

Buzunarul însă nu îl doare pe furnizor, pentru că momentan cât este plafonarea, consumatorul casnic plătește puţin, iar restul este acoperit de stat, indiferent de preț.

În același se anunță scumpiri și din partea distribuitorilor care spun că până în 2030 factura la energie va crește cu cel puțin 8 lei din cauza investițiilor care trebuie făcute pentru a se atinge toate țintele de mediu.

Estimările sunt că va fi un impact de 5 bani pe kWh în facturi. De exemplu, pentru un consum lunar mediu de 150 kWh, costul suplimentar estimat la nivelul anului 2030 este de circa 8 lei. Și aici vorbim doar de costurile suplimentare la factură care vor fi aduse din nevoia acestor investiții.

România cumpără cea mai scumpă energie din Europa

Prețurile de ieri,  15.07.2024

România – 207 euro/MGW

Bulgaria – 191 euro/MGW

Austria – 71 euro/MGW

Germania – 77 euro/MGW

Danemarca – 67 euro/MGW

Belgia – 59 euro/ MGW

Spania – 54 euro/MGW

Franța – 50 euro/MGW

Norvegia – 23 euro/MGW

Finlanda – 22 euro/MGW

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here