Ca la noi, la nimeni – Guvernul nu se satură de scandal!

292
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes.”
Mihai Eminescu

Mai nou, guvernanții s-au gândit să treacă la „Aplicații informatice-mamut”. Nu s-au stins scandalurile cu contabilii, nici cele cu șoferii, ultimii nemulțumiți de faptul că li s-ar putea ridica permisul de conducere auto în urma testării cu niște drugteste chinezești, care dau mari erori, lăsându-i pe șoferii profesioniști fără dreptul la muncă. În condițiile în care, pentru o eroare neprevăzută, s-ar aplica ridicarea permiselor de conducere până ce INML nu vine cu rezultatele corecte, care să ateste că respectivii șoferi nu s-au drogat.
OUG 84 VA FI MODIFICATĂ SAU, DE CE NU, CHIAR RETRASĂ! Mă rog, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, mai face și afirmații neconforme cu realitatea, de genul: „Ce mare lucru dacă un șofer rămâne fără permis două-trei zile”. Păi este chiar un foarte mare lucru și se încalcă niște drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la muncă. Iar șoferii profesioniști fără permis, chiar nu ar mai avea dreptul la muncă! OUG 84, căci despre ea este vorba, e croită prost din start și, sigur, neconstituțională. Premierul a promis că se va mai lucra la ea, și că se vor modifica unele articole de lege, iar la ședința de Guvern de joi, ea va fi ori modificată sau poate chiar retrasă, așa cum cer protestatarii.
DUPĂ E-FACTURA ȘI E-TVA URMEAZĂ ALTĂ BELEA. Cum ziceam și în titlu, parcă Guvernul nu se mai satură de scandaluri. E-factura și E-TVA vor produce, pe mai departe, efecte negative. Și totuși, în aceste condiții, se va mai introduce Aplicația informatică-mamut și Guvernul dă 5 milioane de euro pe e-Buget. Despre care nu se știe mare lucru și nu a fost în dezbatere publică. eBuget_NG este, după cum ni se spune, un nou sistem informatic care urmează să fie implementat la nivelul Ministerului Finanțelor și care va costa 23,8 milioane de lei. Banii sunt asigurați prin PNRR, proiectul fiind jalon obligatoriu anunțat de Guvernul României. Licitația în vederea contractării serviciilor de dezvoltare software aferente se află în plină desfășurare. De asemenea, instituția condusă de Marcel Boloș a mai scos la licitație un alt contract, în valoare de 1,53 milioane de lei pentru dezvoltarea unei alte platforme IT, care să monitorizeze proiectele de Parteneriat Public-Privat și de concesiune. Și acest contract este finanțat tot cu bani din PNRR.
Digitalizarea activității de monitorizare costă însă 1,53 milioane de lei.
PREȘEDINTELE IOHANNIS L-A UMILIT PE PREȘEDINTELE SENATULUI, NICOLAE CIUCĂ. Ca de obicei, Preș. Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat la Washington cu același avion privat luxos, pe ruta Sibiu-Washington, scăpând de Valea Oltului ce-a închisă pentru o lună de zile. Bizar, președintele Iohannis nu l-a luat cu el în avionul luxos, de 12 sau 19 locuri, și pe al doilea om în stat, președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Mie mi se pare un gest de sfidare pe care cu greu mi l-aș fi imaginat. Mă rog, până la urmă, Nicolae Ciucă a profitat că din delegație mai face parte și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care-a pus la dispoziție un avion Spartan al Armatei, ce i-a dus pe ceilați membri ai delegației până la Paris, de unde au luat avion de linie Paris-Washington. Altfel, riscau să piardă evenimentul la care erau invitați să participe pentru aniversarea împlinirii a 75 de ani ai NATO și 20 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Alianței Nord Atlantice.
Miercuri, Nicolae Ciucă a participat la o reuniune la nivel înalt cu liderii lumii. Ca președinte al Senatului României, Nicolae Ciucă, participă la Consiliul Nord-Atlantic, la Washington. Prezența acestuia la lucrările summitului NATO este cu atât mai importantă, cu cât la eveniment sut așteptați șefi de stat și de guverne din statele aliate. Desigur, și Preș. Klaus Werner Iohannis este prezent pentru ultima oară la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, din Washington D.C., din Statele Unite ale Americii.
În cadrul Summitului, liderii vor adopta decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate acestuia.
În simplele note de marți, luat de val, am dat crezare unor știri, care, deocamdată, nu mai par credibile. Nicolae Ciucă nu va fi schimbat de la cârma pretinsului PNL. Dar apare un nou scenariu în care Eduard Hellvig va deveni președinte al PNL, indiferent ce se întâmplă la alegerile prezidențiale cu posibilul candidat Nicolae Ciucă.
ION PREDOȘANU

P.S.! Premierul Marcel Ciolacu a convocat o ședință de urgență privind măsurile ce se impun pentru protecția populației și a mediului ca urmare a codului roșu emis de meteorologi pentru mai multe județe din România, pentru weekendul care urmează. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here