Curtea de Conturi, pe capul lui Burlan

477

DeschidereÎncepând de luni, la sediul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO) se derulează cu control al Curţii de Conturi Gorj. Controlul este, la prima vedere, unul periodic, specific verificărilor organului de control, pentru anul în curs. O parte a salariaţilor societăţii nu exclud însă posibilitatea ca verificarea să fi fost declanşată ca urmare a unor sesizări, problema cu banii, oferiţi de SNLO pentru sindicatul lui Marin Condescu, nefiind încheiată pentru mulţi dintre angajaţi. Să nu uităm că la Petroşani, în urma unui control similar al Curţii de Conturi la Compania Naţională a Huilei(CNH) s-a stabilit că acel fond pentru sindicate, pentru contractul colectiv de muncă, s-a acordat în mod ilegal, iar situaţia s-ar putea repeta acum şi la SNLO.

Controlul Curţii de Conturi la SNLO a început pe data de 12 martie şi se va derula până la începutul lunii aprilie, probabil pe 3 sau pe 4 aprilie verificatorii urmând să părăsească societatea verificată. Astfel, timp de aproape o lună, toate documentele financiar-contabile ale SNLO vor fi luate la purecat, pentru ca echipele de control ale Curţii de Conturi să vadă dacă sunt sau nu nereguli în acest caz. Verificarea a provocat ceva tensiuni în rândul salariaţilor, deja prinşi în realizarea documentelor pentru înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia(CEO).

Tensiuni şi la Condescu

Marile tensiuni în SNLO se manifestă cel mai puternic însă la nivelul conducerii societăţii miniere, directorul general Daniel Burlan nefiind prea încântat de verificarea asta şi pentru că se teme de o repetare a situaţiei constatate la CNH, de Curtea de Conturi. De fapt, sunt temeri că verificatorii vor constata că banii pentru sindicate, adică cei 6,5 la mie din fondul de salarii nu ar mai trebui acordaţi Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia(USMO), adică organizaţiei lui Marin Condescu. Fără aceşti bani, dacă în urma controlului de acum se constată ilegalitatea fondului, şi scaunul lui Daniel Burlan se va clătina serios. Să nu uităm că la SNLO, acordarea acestor bani pentru 2012 a fost decisă şi la finalul anului trecut, la negocierea noului contract colectiv de muncă. Asta deşi legea dialogului social nu dă posibilitatea unităţii să îi pună pe tavă 20 de miliarde de lei vechi pe an lui Condescu.

Lovitură în campanie

Dacă verificatorii Curţii de Conturi Gorj vor face constatări similare cu colegii lor de la Hunedoara, Burlan trebuie să închidă puşculiţa pentru sindicate, acum în prag de campanie electorală, iar Condescu va trebui să îşi găsească un alt “sponsor” în locul SNLO.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here