Înainte de audit – DNA şi-a dat întâlnire cu fostul şi actualul director al Penitenciarului Târgu-Jiu

496

penitenciar tg jiu 2După ce un număr însemnat de deţinuţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Târgu-Jiu au dat, zilele trecute, cu subsemnaţii pe la DNA, a venit rândul şi conducerii închisorii să facă acelaşi lucru. Nu au scăpat, săptămâna trecută, de întâlnirea cu procurorii DNA nici fostul şi actualul director al instituţiei şi nici funcţionarii penitenciarului. Pentru operativitate, cei 15 au dat explicaţii la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, IPJ-ul dând o mână de ajutor pentru finalizarea anchetei. Începând de astăzi, la penitenciar se începe un audit, care va scoate la iveală, posibil, şi alte nereguli crase.

Aparenta linişte dinaintea furtunii are legătură, orice s-ar spune, şi cu activitatea tulbure din anul trecut a Penitenciarului Târgu Jiu. Doar apele liniştite sunt adânci. Iar afacerile necurate vizate de proiectul POSDRU, cu baza la Penitenciarul Târgşor, din judeţul Dâmboviţa, ce însumează vreo în total 2,5 milioane de euro, din care numai frumuşica sumă de 80.000 euro s-au volatilizat pe la puşcăria gorjeană, încep să intre într-o fază finală a anchetei.

Cele 4 luni nefericite ale ex-directorului Calotă

La ora când DNA Gorj i-a demis pe directorul C. Bălă şi pe adjunctul acestuia pe educaţie, D. Lăzăroiu, ceilalţi urmăriţi penal nu depăşeau cifra 8. Una cu ghinion, căci sursele noastre ne spun şi de o lărgire a ariei de investigare. De atunci, s-au audiat mai mulţi martori şi nu doar acele opt cadre ale Penitenciarului, despre care se ştia limpede că sunt implicate în dosarul întocmit de DNA Gorj. Ne pare rău, de pildă, că deşi avea un mandat limitat – două luni, urmate de alte două – Comisarul Marin Calotă s-a ales şi el cu un Dosar. Tocmai pe la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Şi nu este, din păcate, singurul. Comisarul Ion Popescu, rămas director interimar, la conducerea Penitenciarului Târgu Jiu, până la ocuparea postului prin concurs ştie de ce!

15 viitori urmăriţi penal !?

DNA 1Săptămâna trecută, se pare, a fost una plină. De necazuri. Zice-se că nu mai puţin de vreo 15 cadre ale penitenciarului, începând cu ex-directorul Marin Calotă, au fost audiate de către Comisarul şef Cornel Filip, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Contactat telefonic, Comisarul Şef Cornel Filip nici n-a confirmat şi nici n-a infirmat. Deocamdată. Şi, cum spunea, n-a fost singurul care-a dat cu subsemnatul. La fel au păţit directorul adjunct Viorel Jăchean, juristul Adrian Cherteş, ofiţerul responsabil cu informaţiile clasificate Nicolae Sopoţanu, agentul tehnic Marius Mischiu, liderul de sindicat Florin Şchiopu, ofiţerul de secretariat Simona Dumitriu, Şefa IT, Angela Orzan, ofiţerul de resurse umane Gheorghiţa Cosmulescu, ofiţerul George Filiş. Dar şi directorul adjunct economic, ce ţine şi locul de comandant al unităţii, Ion Popescu, dimpreună cu directoarea adjunctă Raluca Niţoiu, Purtătoarea de cuvânt extrem de secretoasă. Bănuim că, în această perioadă de zăpezi groaznice şi ger, se strânge laţul. Şi că s-ar efectua actele pregătitoare sau premergătoare, cum vreţi să le numiţi, ale începerii urmăririi penale faţă de conducerea unităţii pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi ruperea de sigilii în Dosarul nr. 1087/2011, aflat pe rolul Parchetului Curţii de Apel Craiova.

Familiarisme periculoase!

Se mai presupune că, altădată mai rece, directoarea adjunctă Raluca Niţoiu ar fi devenit mult mai flexibilă, mai maleabilă. Mai ales după plecarea directorului Marin Calotă şi după ce ar fi încasat o muştruluială zdravănă de la directorul Ion Popescu. Un conducător de unitate mai abil, care s-a arătat nemulţumit de managementul acesteia şi de prea marea apropiere a acesteia de anumiţi subordonaţi. Oricum, după destituirea directorului C. Bălă, s-ar putea să-şi dea seama că locul domniei sale nu este la puşcăria târgujiană. Avizul respectiv se poate aplica şi în cazul lui Adrian Toniţa, cel care după ce directorul Ion Popescu le-a atras atenţia despre modul defectuos cum îşi fac treaba, ar fi avut o exprimare cam nereverenţioasă. Ceva de genul: „Bine bă, Ioane!”

De la Educaţie, înapoi, la Pază!

Ex-Şefa Biroului Educaţie, Angela Popescu, cea care a ocupat timp de patru luni această funcţie, cu toate că era total pe lângă această activitate, practic făcând o calificare de Şefă la locul de muncă, dar cum spuneam, un loc de Şefă, a revenit la Sectorul Pază, pe funcţia de comandant de Secţie. Niţel cam nemulţumită, Angela Popescu aruncase prin unitate zvonul că ar ajunge directoare la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, cică, la propunerea Chestorului Ioan Băla.

Misiunea AUDIT !

Debutul acestei săptămâni nu se anunţă deloc favorabil pentru actualul director Ion Popescu. Chiar de astăzi, va veni o misiune de audit la Penitenciarul Târgu Jiu, care să verifice activitatea Sectorului Economico-Administrativ pe ultimii doi ani. Adică, exact sectorul de care răspunde şi a răspuns directorul adjunct, la acea vreme, Ion Popescu. Ce va ieşi, vom vedea! Continuă veşnicele probleme cu furajarea animalelor la Gospodăria Agro Zootehnică. Inginerul zootehnist Cornel Bălăşoiu are toate şansele să se spele pe mâini, precum Pilat din Pont, plângându-se că lipsa furajelor se datorează faptului că, din punct de vedere economic şi financiar, nu i s-a asigurat suportul necesar.

Tavanele căzute, ca semne rele?

După perioada călduţă de la secretariatul penitenciarului târgujian, agentul Mihai Paleologu, după ce că este urmărit penal, a mai avut un necaz. El care îşi împarte activitatea cu 4 ore la Arhiva unităţii şi alte 4 ore la Vizitele deţinuţilor, i s-a prăbuşit tavanul peste Arhiva Unităţii de la GAZ. După ce că, anterior, îi mai căzuse încă un alt tavan, dintr-un alt birou. Un birou al cadrelor GAZ. Să fie oare tavanele căzute semne rele? Oricum am lua-o, săptămâna aceasta anunţă mai multe surprize. Plăcute, dar mai ales neplăcute! Directorul Ion Popescu se află ca între ciocan şi nicovală. Domnia sa are în prim-plan coordonarea activităţilor planificate. Numai că mai apar şi cele neplăcute, din situaţii limită. Adevărate probe de foc pentru un manager valoros. Are ocazia s-o facă acum. Şi să se ferească în aşa fel încât să nu-i cadă şi domniei sale vreun tavan în cap!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here