2 ani şi 2 luni, termen de încercare! – Directorul penal al Muzeului Judeţean Gorj a scăpat de închisoare

424

DeschidereVasile Marinoiu, fostul director al Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu” Gorj, a fost condamnat la finalul lunii decembrie la două luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată. Aceiaşi instanţă dispune şi suspendarea condiţionată a executării pedepsei lui Marinoiu pe o durată de doi şi două luni, care devine termen de încercare pentru inculpat. Muzeograful instituţiei de cultură răspunde astfel destul de uşor pentru strămutarea ilegală a unor case din Muzeul Satului de la Curtişoara, pentru care Ministerul Culturii a alocat, în urmă cu patru ani, 10 miliarde de lei vechi. Pe lângă perioada în care Marinoiu trebuie să se ţină departe de alte infracţiuni, angajatul Muzeului Judeţean Gorj, este obligat să suporte acoperirea unor despăgubiri civile de peste 11 miliarde de lei vechi Ministerului Culturii, care este parte în proces. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a făcut recurs în dosarul “Marinoiu”, procurorul de caz fiind nemulţumit de pedeapsa uşoară dată inculpatului de instanţa de fond.

Schimbat din funcţie de către conducerea Consiliului Judeţean Gorj tocmai pentru această ilegalitate, instrumentată de organele de anchetă, Vasile Marinoiu, fost director al Muzeului “Al. Ştefulescu” din Târgu-Jiu, doctor în arheologie şi muzeograf a răspuns destul de lejer în faţa Pag 3legii pentru strămutările ilegale din 2008. De fapt, ce a făcut Marinoiu şi ce a determinat conducerea judeţului să îl lase fără funcţie după 23 de ani cât a condus Muzeul? Marinoiu, convins fiind că are un mandat pe viaţă la şefia Muzeului Judeţean, a făcut o greşeală crasă în urma căreia a băgat, în mod ilegal, un sfert din banii daţi de Ministerul Culturii în buzunarul unei firme din Satu Mare. Societatea, în schimbul a două miliarde şi jumătate de lei vechi, trebuia să mute casele 30 de metri mai încolo. Firma a fost singura care a participat la licitaţie, SC Axa Reconst SRL fiind acceptată să execute lucrarea şi în ciuda acestui impediment ilegal, ştiindu-se că se încălca legislaţia în vigoare. Societatea sătmăreană mută cele trei construcţii în perioada februarie-martie 2008. Astfel, Casa “Ceroi” de la Glodeni, o căzănie şi o pivniţă de deal de la Bălăneşti, sunt mutate la mică distanţă de fosta poziţie ocupată, fără vreun proiect avizat, în prealabil, de Ministerul Culturii. Mai mult, Marinoiu a stricat atunci apele chiar Consiliului Judeţean care încerca, la vremea respectivă, un parteneriat public privat cu moştenitorii proprietarului de drept a jumătate din suprafaţa de teren pe care se află Muzeul de la Curtişoara.

Anchetă penală, timp de trei ani

La trei ani după comiterea faptelor, Parchetul Local Târgu-Jiu instrumentează dosarul şi realizează rechizitoriul prin care decide ca, după urmărirea penală îndelungată la care a fost supus Marinoiu, acesta să fie trimis, în sfârşit, în judecată pentru abuz în serviciu în formă CAZANIEcalificată. Dosarul este înregistrat la Judecătoria Târgu-Jiu la data de 1 noiembrie 2011, primul termen în proces judecându-se pe 22 noiembrie. După o amânare solicitată de Marinoiu, pe data de 6 decembrie, adică în urmă cu două luni, instanţa de fond se pronunţă în dosarul care îl are drept inculpat pe ex-directorul Muzeului Judeţean şi îl condamnă la închisoare cu executare, interzicându-i şi unele drepturi. Tot instanţa decide că, urmare a pedepsei mici primite care nu este mai mare de 3 ani de închisoare, a faptului că Marinoiu nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsă mai mare de 6 luni, apreciindu-se că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea pedepsei, fostului director scapă de executarea pedepsei după gratii pe baza suspendării condiţionate a acesteia. Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei, potrivit art.82 de Codul Penal, constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani. Astfel, pe parcursul a doi ani şi două luni, Marinoiu va fi supus unui termen de încercare, perioadă în care dacă va mai comite altă infracţiune o va executa şi pe cea de care a scăpat acum. “În baza art. 33-34 Cod penal contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 luni închisoare, pe care inculpatul urmează să o execute. În baza art. 81 C.p. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata prevăzută de art. 82 C.p. şi pune în vedere inculpatului dispoziţia art. 83 C.p.”, se arată exact în sentinţă.

Actele false ale licitaţiei, anulate de instanţă

Pe lângă interzicerea unor drepturi, instanţa de fond mai stabileşte că licitaţia în urma căreia lucrarea a fost adjudecată de firma din Satu pivnita de deal BalanestiMare este nulă. “Anulează actele false ( raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică, fişa de date a achiziţiei, procesul verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din 31.03.2008, procesul verbal de începere şi de încheiere a licitaţiei)”, se arată în sentinţă. Tot Marinoiu trebuie să achite Ministerului Culturi aproape 11 miliarde şi jumătate de lei vechi, adică banii oferiţi în 2009 de instituţia centrală de cultură, plus dobânzile aferente. “Obligă inculpatul la plata sumei de 11.333 lei despăgubiri civile către partea civilă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional cu dobânzile legale aferente până la achitarea integrală a debitului. Obligă inculpatul la plata a 2500 lei cheltuieli judiciare statului”, se arată în aceiaşi sentinţă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, face recurs în această cauză, procurorul de caz fiind nemulţumit de pedeapsa uşoară care i-a fost dată muzeografului Vasile Marinoiu. Recursul a fost declarat pe data de 16 decembrie, nefiind prevăzut încă un termen pentru judecarea acestuia.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here