Maraton poştal, în patru ore! – Poştăriţele din Turburea fac zilnic trasee de cel puţin 26 de km prin zăpadă

424

mg_9099Comuna Turburea este deservită, de trei luni de zile, la capitolul distribuţie presă, corespondenţă şi pensii, de doar două salariate ale Poştei Române. Poştăriţele sunt obligate astfel, ca urmare a pensionării unuia dintre vechii salariaţi, să acopere şi traseul acestuia.

Astfel, pe lângă cei 18 km pe care îl aveau de parcurs fiecare, cele două femei au mai primit în plus alţi 8 km, rază pe care trebuie să distribuie facturi de gaze, de curent, de telefonie mobilă, de cablu, pensii şi presă. Astfel, într-o singură zi, în mod şocant, o poştăriţă face dus-întors 26 de kilometri pe frig, vânt sau ger, pe salarii extraordinar de mici.

Comuna Turburea este cea mai mare ca întindere din judeţul Gorj. Cele care măsoară zilnic la picior sau cu bicicleta suprafaţa comunei sunt însă două poştăriţe care domiciliază în Turburea. Ioana Loredana Volintiru care are 35 de ani şi Rodica Cojocaru în vârstă de 54 de ani sunt astfel cele două “maratoniste” ale Poştei Române care, în ciuda vremii, sunt obligate zilnic să plece de acasă ca să ducă corespondenţa localnicilor. Ambele fac trasee aidoma unor sportivi de performanţă, şi, în ciuda pericolului, revin la domiciliu noaptea, putând fi oricând victimele unor infracţiuni. Mai mult, ambele sunt obligate de contractul de muncă să nu rămână în sector, iarna mai târziu de ora 16.00, sau vara mai târziu de 18.00. Acest program este aproape imposibil de urmat, în condiţiile în care orele suplimentare nu se achită iar mijlocul lor de transport este bicicleta ori propriile picioare. Să nu uităm că poştăriţele fac totul în 4 ore, deoarece primesc corespondenţa după ora 9.30-10.00, iar până cartează totul se face 12.00.

Localnicii aşteaptă poşta!

Prin pensionarea vechiului poştaş, cele două femei au primit fiecare jumătate din traseul parcurs de acesta. Asta, în urmă cu aproape trei luni, perioadă în care problemele financiare cu care se confruntă Poşta Română au făcut imposibilă scoaterea la concurs a postului eliberat de poştaşul pensionar. Sunt cereri pentru ocuparea postului vacant, dar Oficiul de Poştă Cărbuneşti este cu mâinile legate pentru rezolvarea acestor solicitări, nefiind de competenţa sa. Inspectoratul de Poştă de la Târgu-Jiu este într-o situaţie similară, toată lumea dând din umeri când li se pun întrebări în legătură cu angajarea unei alte persoane pentru Turburea sau alte localităţi care au probleme similare. Aceste neajunsuri nu sunt cunoscute însă de localnicii din Turburea care aşteaptă zilnic ca poştaşul să le treacă pragul fie pentru vreo factură, pentru abonamentul la ziar, sau pentru pensia din care trăiesc. Impacientaţi, de fiecare dată, reclamă situaţia, cum s-a întâmplă şi acum pentru Turburea.

Primarul face plângeri penale şi atât

Cum vechiul poştaş, rugat de fiica sa poştăriţă şi de conducerea Oficiului de Poştă din Cărbuneşti, a acceptat să le ajute, în mod voluntar, pe cele două foste colege, până se va reglementa situaţia, gestul său a fost văzut negativ de primarul comunei Turburea, Ion Bârcă. Edilul pedelist este acuzat că şi-a îndemnat cumnatul să-i facă o plângere penală la poliţie fostului poştaş, chiar dacă oamenii erau mulţumiţi că măcar li se aduce la timp corespondenţa. Poştaşul, totodată consilier local PSD, s-a retras, nevoit să îşi lase ambele colege, una fiind propria fiică, să plângă în pumni că nu mai pot face faţă, pe frigul îngrozitor, pentru a transporta corespondenţa localnicilor. În ultimele seri, temperatura la Turburea a scăzut mult sub zero grade, fapt care a afectat şi munca celor două femei. Ambele şi-au cerut de fiecare dată scuze celor la care le treceau pragul, dar, sfârşite, acum speră măcar ca şefii lor să găsească şi pentru ele şi pentru localnici un mod de rezolvare a problemei.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here