PAO: Fondul de Tranziție Justă, o șansă pe jumătate ratată

580

Programul de Tranziție Justă a fost prezentat în ultimii ani ca fiind șansa zonelor afectate de reducerea industriei poluante de a se dezvolta sau măcar de a supraviețui. În ultimii ani, am avut grupuri energetice pe cărbune închise, utilaje miniere pregătite pentru casat, o reducere de mii de locuri de muncă în Complexul Energetic Oltenia, iar alternativa… este încă la faza de hârtii, susțin reprezentații Partidului Alianța Oltenilor.

„Din păcate, sunt semne că Programul de Tranziție Justă este o șansă pe jumătate ratată. Chiar dacă banii nu sunt mulți, în jur de o jumătate de miliard de euro pentru șase județe grav afectate, mediul de afaceri a depus puține proiecte”, a spus Roxana Stoian, președinte interimar al Partidului Alianța Oltenilor.

În județul Gorj au fost depuse 52 de proiecte, dintre care 7 au fost respinse sau retrase. Proiectele rămase în selecție au o valoare de aproximativ 132 de milioane de euro, dintre care 80 de milioane de euro ar urma să fie finanțați din FTJ. Asta înseamnă doar 43,3% din suma disponibilă, în condițiile în care mai pot fi depuse proiecte până la data de 20 aprilie 2024.

În județul Dolj situația este mult mai bună. Au fost depuse 64 de proiecte, respinse sau retrase – 3. Valoarea totală a proiectelor rămase în selecție este de peste 191 de milioane de euro, valoarea solicitată din FTJ fiind de peste 114 milioane de euro, ceea ce înseamnă 83,67% din suma disponibilă pentru județul Dolj.

Celelalte patru județe care pot beneficia de bani pentru Tranziție Justă sunt Mureș, Prahova, Hunedoara și Galați, unde situația depunerii de proiecte este similară cu cea din Oltenia.

Partidul Alianța Oltenilor face un apel la autoritățile competente să facă o analiză cu privire la motivele pentru care mediul de afaceri nu a reacționat pozitiv, astfel încât la următoarele apeluri interesul să fie mai mare. Birocrația excesivă și condițiile restrictive impuse de ghidul de finanțare au făcut ca foarte puține firme să poată accesa bani din FTJ.

„Primul apel, cel despre care noi spunem că este pe jumătate ratat, a fost pentru “Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”. Vor urma apeluri pentru: Sprijinirea tranziției forței de muncă; Energie verde accesibilă și mobilitate nepoluantă; Ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități economice; Investiții productive în întreprinderi mari”, susține  Partidul Alianța Oltenilor, înscris în Registrul Partidelor Politice în luna aprilie 2024. Este un partid aflat la început de drum, dar care își propune să semnaleze problemele specifice zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here