Bebeluşul mort a coborât Spitalul Cărbuneşti de pe firmament

1117

spital 3La începutul lunii octombrie, Spitalul Cărbuneşti va împlini 119 ani de la înfiinţare. Evenimentul care ar fi trebui să marcheze activitatea medicală, investiţiile şi condiţiile de spitalizare de la această unitate medicală nu mai are însă acum nicio rezonanţă, ca urmare a dramei petrecute aici duminică dimineaţa.

1Medicii de la Maternitatea spitalului, nu demult apreciaţi pentru calităţile lor profesionale, sunt acuzaţi că au lăsat să moară un bebeluş în pântecul mamei sale, nepăsători că viaţa copilului şi a celei care trebuia să îi dea viaţă este pusă în pericol. Neglijenţă crasă, ciubucari, lipsă de profesionalism sunt cuvintele care ies acum din gura celui care trebuia să devină tată la finalul săptămânii trecute. Omul, care în mod normal acum trebuia să sărbătorească un eveniment fericit, este pus să îşi îngroape copilul, decedat înainte de naştere. DSC_0030S-a chinuit patru ani să rămână gravidă şi când era aproape să i se îndeplinească visul, totul s-a transformat în coşmar. E povestea unei tinere din Târgu-Jiu, care asemeni miilor de mame din România şi-a pus viaţa sa şi a bebeluşului din pântece în mâinile medicilor. Când i-a venit sorocul, însă, s-a trezit abandonată. A aşteptat şase ore până ca cineva să o ia din salon. Medicul a refuzat să o opereze. N-avea o sală de operaţie sterilă. S-a decis transferul la Târgu-Jiu, însă fătul a murit. Evenimentele sunt anchetate la această oră, atât Direcţia de Sănătate Publică Gorj, cât şi Spitalul Târgu-Cărbuneşti dar şi Colegiul Medicilor Gorj analizează felul în care s-au petrecut lucrurile duminică. Cele explicate însă ieri de cei doi medici de gardă de la Spitalul Cărbuneşti, şochează.

Aroganţa unui doctor plătit din bani publici

1 (1)„Nu am făcut nimic să salvez femeia”, aşa explică arogant medicul Cătălin Tănase, care era de gardă în noaptea de sâmbătă spre duminică la Spitalul din Târgu-Cărbuneşti şi care ar fi trebuit să intervină pentru a slava bebeluşul. El era cel care trebuia să decidă asupra intervenţiei chirurgicale. A refuzat, şi timp de patru ore, până când a ieşit din gardă, nu a făcut nimic. „A venit, a ascultat bătăile inimii la copil şi i-a explicat soţiei mele că el nu face cezariana. Bun, sunt de acord, n-a vrut s-o facă, dar s-o laşi să se chinuie atâta timp, să nu încerci să-i explici că dacă refuză cezariana e un risc mare. Mediul Tănase nu a făcut nimic să salveze copilul”, explică Ionel Toarnă, părintele care la 34 de ani ar fi trebui să se bucure de primul copil. „Am aşteptat acest copil ca pe o minune, mai ales că ne-am chinuit patru ani cu tratamente să avem copilul. Am cheltuit mulţi bani ca să avem acest copil. Şi care este acum efectul?”, povesteşte tatăl îndurerat.

Tănase a plecat, Diţescu era plecat

roibuIonel Toarnă este extrem de furios pe medicii din Târgu-Cărbuneşti, în special pe cel care i-a lăsat soţia să se zbată ca un câine în chinurile facerii. Asta, mai ales când a aflat că, după ce şi-a terminat garda, medicul Cătălin Tănase a plecat acasă, lăsând bolnava cu dureri cumplite. O făcuse de altfel şi medicul Damian Diţescu, care a anunţat gravida ba că vine să o asiste, în momentul în care aceasta l-a anunţat că i s-a rupt apa, ba că nu mai vine deoarece este plecat la Pleninţa, în judeţul Dolj. Să nu uităm însă că Diţescu a solicitat internarea Elenei Toarnă, gravida în vârstă de 31 de ani, de joi în unitatea medicală. Scopul era clar, el trebuia să îi facă până duminică acesteia o cezariană.

Roibu o transferă pe gravidă, după intervenţii

medicina legalaAstfel, la ora 8 dimineaţa, ginecologul Tănase a plecat din spital fără pic de remuşcări că o femeie se chinuie de patru ore să nască şi nu poate. La ora opt dimineaţa, un alt medic preia garda, Maria Roibu, şi abia o oră mai târziu decide să o consulte pe femeie. Constată că bebeluşul avea pulsul slab şi decide să intervină: „Am intervenit pentru resuscitare şi când m-am asigurat că totul e bine, că bebeluşul şi-a revenit cu bătăi ale inimii normale, am decis să o transfer la Spitalul din Târgu-Jiu. Aici nu puteam să-i fac cezariană pentru că nu aveam nici sala şi nici trusa sterilizată. Nu aveam nici neonatolog. La Târgu-Jiu existau doi medici de gardă şi aveau şi neonatolog. Ce să fac dacă nu aveam nici aia, nici aia, nici aia…”, susţine Maria Roibu. Astfel, după şase ore de la declanşarea naşterii, medicii din Târgu-Cărbuneşti decid s-o trasfere pe femeie la Spitalul din Târgu-Jiu. Aici se constată, însă, că bebeluşul era deja mort în mămică.

Familia în lacrimi

De duminică după-amiaza când soţul şi mama gravidei sunt anunţaţi că fătul care avea la naştere 3500g şi 53 de cm, a fost adus pe lume mort, cei doi au ţinut-o într-un plâns. Prietenii familiei au fost la rândul lor şocaţi de cele întâmplate, mai ales că se pregăteau să îi felicite pe cei doi părinţi, în loc să le transmită condoleanţe. Terminaţi de durere, oamenii sunt pregătiţi să îşi facă dreptate, iar luni au demarat propria anchetă pentru aflarea adevărului. Aşteaptă însă certificatul medico-legal care să ateste felul în care a murit bebeluşul, deşi familia Toarnă susţine că acesta a decedat ca urmare a asfixiei mecanice. Bebeluşul va fi îngropat la Copăcioasa, familia refuzând incinerarea micuţului.

Gabriela Mladin, Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here