Decizie în dosarul în care afaceriștii de la Ydail și funcționari din cadrul Consiliului Județean Gorj au fost trimiși în judecată pentru obținere ilegală de fonduri!

4644

Tribunalul Gorj a hotărât, joi, să restituie la Parchet dosarul în care trei oameni de afaceri de la grupul de firme Ydail și de la societatea Metalcolect Prod SRL, precum și patru angajați ai Consiliului Județean Gorj au fost trimiși în judecată pentru obținerea ilegală de fonduri. Este vorba despre cauza în care aceștia fuseseră trimiși în judecată pentru că ar fi prezentat documente și date false, inexacte și incomplete, la licitația organizată de Consiliul Județean Gorj pentru lucrări de întreținere, reparații și deszăpezire a drumurilor județene, pentru perioada 2016 – 2020, în valoare de 157 milioane de lei. Judecătorii au stabilit, în urmă cu două luni și jumătate, că nu există concordanță între rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj și ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale, în ceea ce privește descrierea presupuselor fapte reținute în sarcina inculpaților și i-au acordat procurorului de caz un termen de cinci zile pentru a decide dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Cum nu s-au luat măsuri pentru acoperirea omisiunilor din actul de inculpare, instanța a decis restituirea cauzei la procuror. Așa că, după aproape cinci ani de anchetă și mai bine de opt ani de la comiterea presupuselor fapte, dosarul se întoarce la Parchet.

Dosarul în care oamenii de afaceri de la grupul de firme Ydail și patronul Metalcolect erau acuzați că au obținut pe nedrept contravaloarea unor servicii din fonduri publice, se întoarce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, a stabilit, joi, instanța de judecată.
Alături de oamenii de afaceri, procurorii trimiseseră în judecată alte patru persoane, foști sau actuali angajați ai Consiliului Județean Gorj. Magistrații de la Tribunalul Gorj au constatat, încă din 19 iunie a.c., neregularități în actul de inculpare prin care afaceriștii Mircea Vărzaru, Ștefan Doru Șandru și Mihai Puiu, de la firmele Ydail Construct SRL, Romstrade SA, respectiv Metalcolect Prod SRL, precum și Cristian Mihăilescu, Mihai Tomoi și Ion Marian Ungureanu, angajați ai Consiliului Județean Gorj, dar și Mirela Virginia Balaci, fostă angajată a instituției, au fost trimiși în judecată pentru obținerea ilegală de fonduri.
Judecătorii au stabilit atunci că nu există concordanţă între rechizitoriul întocmit la data de 29 februarie 2024 şi ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale din data de 31 martie 2021, în ceea ce priveşte descrierea presupuselor fapte reţinute în sarcina inculpaţilor. Judecătorii i-au acordat un termen de cinci zile procurorului de caz să decidă dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. La următorul termen, cel din 29 august a.c., judecătorul de camera preliminară a acordat un nou termen pentru când urma să se pronunțe, menționând că, în cazul necomunicării celor solicitate în termenul stabilit se va dispune restituirea cauzei la parchet, întrucât neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii. Așa că, joi, 5 septembrie a.c., instanța a decis restituirea cauzei la Parchet, motivul fiind acela că nu s-au luat măsuri pentru acoperirea omisiunilor din actul de inculpare.

Ancheta
Anchetatorii s-au sesizat, în 2019, și au reținut că asocierea de firme, Ydail – Romstrade – Metalcolect, ,,a obținut pe nedrept contravaloarea serviciilor din fonduri publice”.
În actul de inculpare se arată că asocierea de firme a prezentat documente și date false, inexacte și incomplete, la licitația organizată de Consiliul Județean Gorj pentru lucrări de întreținere, reparații și deszăpezire a drumurilor județene, pentru perioada 2016 – 2020, în valoare de 157 milioane de lei. După aproape cinci ani de anchetă și mai bine de opt ani de la comiterea presupuselor fapte, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj pe 7 martie a.c., iar cei patru angajați ai Consiliului Județean Gorj sunt acuzați că au ajutat firmele să obțină ilegal sume de la buget întocmind procese verbale cu datele prezentate de societăți, care nu aveau și o bază factuală. În oferta depusă și în planul operativ de acțiune, executanții au înșirat mai multe camioane, microbuze și autoturisme, anchetatorii stabilind că niciunul dintre utilaje nu era prevăzut cu echipamente pentru deszăpezire și nici nu au fost înregistrate modificări tehnice, care ar fi trebui să fie certificate de RAR. ,,Aceste mijloace auto nu au fost prevăzute cu echipamente de deszăpezire, erau vehicule simple, nedestinate unei astfel de activități, însă au fost trecute nereal de asociere ca reprezentând utilaje pentru această activitate. Ceea ce i-a interesat pe reprezentanții celor trei societăți comerciale care au format asocierea câștigătoare era să creeze aparența deținerii unui număr mai mare de mijloace auto”, se arăta în actul de inculpare.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. .i-au acuzat….si ce…prejudiciul ramane..in 35 de ani Procurori si onor Judecatori au cele mai mari salari si pensii uriase…si ce au facut pt asta…nimic…cati bani au recuperat din gainariile facute de „milionari nostri politicieni”..sub 10%…a trecut timpul s-au prescris faptele…si bani au ramas in conturile Baietilor..se face un pic de tamtam …si gata…domnul procuror mai face o hartie….si se prescrie fapta…iar eu iobagul,,.talpa tarii ii platesc pensie si salariu pt ce??..ca a mai facut o hartie???..ce plus valoare a adus pt popor dnul judecator sau procuror???..pt beneficiile uriase pe care le incaseaza??…multe prescrieri de fapte…mult timp pierdut…hai sa investim in Invatamat si in Sanatate…o Natie bolnava si inculta este usor de manipulat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here