ANSVSA: Bulgaria a notificat primul focar de variolă ovină

302

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 04.09.2024, Bulgaria a notificat, prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de variolă ovină în localitatea Straldzha, regiunea Yambol. Conform informațiilor furnizate de autoritățile bulgare, focarul a fost identificat în cadrul unui efectiv de ovine din localitatea Straldzha, iar autoritățile competente din Bulgaria au dispus măsuri stricte pentru controlul și eradicarea bolii.

„ANSVSA monitorizează atent evoluția situației din Bulgaria și colaborează îndeaproape cu autoritățile sanitar-veterinare bulgare pentru a preveni răspândirea bolii în România. De asemenea, se recomandă crescătorilor de ovine și caprine din România: să aplice măsuri stricte de biosecuritate în ferme, inclusiv controlul accesului persoanelor și vehiculelor; să notifice imediat medicul veterinar în cazul în care observă semne clinice suspecte la ovine și caprine (erupții cutanate, febră, stare generală proastă); să respecte toate recomandările și măsurile dispuse de autoritățile veterinare.

Variola ovină este o boală virală gravă care afectează în principal ovinele și caprinele, cauzată de un virus din familia Poxviridae. Boala are un caracter foarte contagios și se poate răspândi rapid într-o turmă, ducând la pierderi economice semnificative. Variola ovină/caprină se transmite prin contact direct între animale infectate și animale sănătoase și prin contact indirect cu lichidul din conținutul veziculelor, pustulelor și prin inhalarea prafului din crustele descuamate. Virusul poate fi răspândit și prin: secrețiile nazale, oculare și orale; leziuni cutanate rupte; obiecte contaminate (furaje, echipamente).

Este important de menționat că mediul poate rămâne contaminat pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât măsurile de igienă și biosecuritate sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii bolii, virusul fiind foarte rezistent la uscăciune”, a anunțat ANSVSA, printr-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here