Angajarea psihiatrului la Spitalul Turceni a fost blocată

669

SPITALEforturile managerului Spitalului Orăşenesc Turceni de a angaja un medic specialist pentru Psihiatrie s-au dovedit zadarnice. Ministerul Sănătăţii a blocat postul, deşi aceeaşi instituţie îl deblocase pentru angajare. Conducerea spitalului încearcă acum să atragă un medic pe prestări servicii, însă cadrele medicale nu prea sunt interesate de asemenea colaborare.

Blocarea angajărilor în sistem face tot mai dificil de realizat actul medical. Lipsa medicilor la anumite secţii îngreunează activitatea spitalului şi îi nemulţumeşte pe bolnavi. Mihaela Ceană, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni a făcut nenumărate drumuri la Bucureşti pentru a reuşi să obţină deblocarea unui post de medic psihiatru. Fiind singurul spital unde se tratează bolnavii psihici cronici, la unitatea spitalicească din Turceni sunt peste o sută de asemenea cazuri şi doar doi medici specialişti, cu jumătate de normă.

După deblocare, postul de psihiatru a fost din nou blocat

Conducerea Spitalului Orăşenesc Turceni şi-a dorit să angajeze un psihiatru cu normă întreagă şi a făcut toate demersurile în acest sens. Totuşi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis să blocheze din nou acest post, când totul era aproape rezolvat. „Reuşisem să-l deblochez şi chiar am trimis anunţul de angajare pentru a fi publicat. Acesta întârzia să apară în revista „Viaţa Medicală”, motiv pentru care am mers din nou la Minister; şi domnul primar a mers la Ministerul Sănătăţii pentru a vedea ce se întâmplă cu această angajare. Ni s-a spus că au blocat din nou angajările, deşi noi aveam acest post deblocat în mod legal. Ulterior ne-au trimis o hârtie prin care ne informau că nu mai avem voie să angajăm. Acesta era motivul pentru care nu ni se mai publica anunţul de angajare: blocaseră postul, din nou. Găsiserăm şi medicul interesat, aveam totul pregătit şi brusc au blocat postul”, a explicat Mihaela Ceană, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.

Încă se mai caută psihiatru

O soluţie salvatoare ar fi găsirea unui medic psihiatru care să vină la Turceni pe contract de prestări servicii, în regim de colaborare. Se pare, totuşi, că nimeni nu este interesat de post, în aceste condiţii. „La ora actuală avem doar doi medici pe jumătate de normă la Psihiatrie şi de multe ori, dacă este cazul, ei stau şi mai târziu, peste program. Avem foarte mulţi pacienţi şi este nevoie de încă un medic. Am căutat să aducem un specialist pe contract de prestări servicii sau pe colaborare, dar aceasta este o procedură mai complicată pentru prestator şi medicii nu prea acceptă”, a spus Mihaela Ceană, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.

Pacienţi peste limita normală

La Psihiatrie la Turceni sunt întotdeauna foarte mulţi pacienţi. Această situaţie se datorează şi faptului că Spitalul Orăşenesc Turceni este singurul din zonă care are competenţe în tratarea bolnavilor psihici cronici. „Am avut şi 154 de pacienţi internaţi, în condiţiile în care avem 150 de paturi şi 72 contractate cu casa de asigurări. Am fost nevoiţi să mai externăm, astfel încât acum avem 108. Cred că acum s-au mai liniştit lucrurile şi sperăm să nu mai fie aşa mulţi în viitor”, mărturiseşte Mihaela Ceană, directoarea Spitalului Orăşenesc Turceni. Prin urmare, angajarea unui medic psihiatru cu normă întreagă este mai mult decât necesară la această unitate, dat fiind numărul mare al pacienţilor, dar şi dificultatea cazurilor internate. Rămâne de văzut dacă se găseşte vreun psihiatru interesat de acest post pe contract de prestări servicii, până la deblocarea angajărilor în sistem.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here