Ziua Culturii Naționale 2024, sărbătorită de A.N.C.E. „Regina Maria” Gorj

2112

Luni, 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” în mai multe lăcașe de cultură ale municipiului Târgu Jiu. Evenimentul a început la ora 11.00, în Sala „Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (CJCPCT Gorj), a continuat, începând cu ora 12:30 la MansArta Bibliotecii Județene „Christian Tell” din Târgu Jiu și s-a încheiat seara, începând cu ora 18.00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, unde Filiala Gorj a organizat un stand de carte cu volume de poezii ale poetei gorjene Florentina Cuteanu din Novaci, profesor de învățământ primar, care de 10 ani lucrează la o școală din București și este membră a A.N.C.E. „Regina Maria” Gorj.

Delegația Filialei Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” formată din: col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga, col. (rtr.) Gigi Bușe, prof. dr. Ion Mocioi, prof. Florentina Cuteanu, dirig. Viorica Ionescu, ing. Vasile Ionescu și Marin Dogaru, a fost prezentă în Sala „Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (CJCPCT Gorj) unde a participat la primul eveniment organizat de Consiliul Județean Gorj dedicat Zilei Culturii Naționale și a celor 174 de ani de la nașterea poetului național și omului de cultură Mihai Eminescu. În cadrul acestui eveniment, moderat de Pompiliu Ciolacu, managerul CJCPCT Gorj, au fost prezentate ultimele numere ale revistelor: ,,Portal Măiastra”, nr. 4/2023 și „Miracolul de la Brădiceni”, s-au făcut dezbateri despre însemnătatea acestui eveniment și au fost recitate poezii. Printre vorbitori au fost și prof. dr. Ion Mocioi și col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga, de la Cultul Eroilor, iar poeta Florentina Cuteanu a recitat două poezii, una dedicată lui Eminescu (Coboară Eminescu în Copou) și cea de-a doua Ecaterinei Teodoroiu (Eroina de la Jiu), de la a cărei naștere, 14 ianuarie 1984, s-a scurs 130 de ani.
La ora 12.00, ne-am deplasat cu toții la Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Târgu Jiu, aflată în apropiere, unde la MansArta bibliotecii, devenită neîncăpătoare datorită numărului mare de participanți, am participat la un frumos program artistic susținut de elevi ai Colegiul Național „Spiru Haret”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru”, Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” și Palatului Copiilor din Târgu Jiu. În cadrul acestui program, poeta Florentina Cuteanu a recitat o poezie dedicată lui Eminescu.
Acțiunea a continuat seara, începând cu ora 18.00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, unde Filiala Cultul Eroilor Gorj „Tudor Vladimirescu” a organizat un stand de carte cu volume de poezie scrise de poeta Florentina Cuteanu, care a și recitat câteva poezii, iar domnul prof. dr. Ion Mocioi a vorbit despre activitatea poetică a dumneaei, care este și membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala București, secția Poezie, dar și despre activitatea lui Mihai Eminescu de la Florești, județul Gorj.
Evenimentul cultural al zilei s-a încheiat cu un spectacol omagial intitulat „E ca aminte să-mi aduc. De tine-ntotdeana” care a început la ora 18:30. Timp de-o oră, invitații Andrei Novac, poet și scriitor (născut 1 iulie 1983, în Târgu Jiu) și Ovidiu Șimonca, jurnalist cultural și scriitor (n. 11 martie 1968, la Iași), au susținut o conferință-dezbatere cu tema „Cultură națională, cultură europeană. Conexiuni culturale și contribuții contemporane românești la dialogul european”. A urmat un recital de poezie din opera eminesciană susținut de actorii teatrului urmat de un regal de romanțe susținut de Orchestra Simfonică „Lyra Gorjului” și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.
Această colaborare cu instituțiile culturale ale Gorjului a adus un strop de rafinament și bogăție culturală evenimentului organizat de Ziua Culturii Naționale, de către Consiliul Județean Gorj, transformându-l într-o adevărată sărbătoare a artei. Fiecare moment a fost primit cu aplauze și emoții de către publicul minunat. Mai mult, acest parteneriat a fost nu doar o experiență, ci o călătorie fascinantă în lumea culturii autentice și a artei de excepție. Suntem recunoscători pentru pasiunea și devotamentul pe care l-au adus în acest proiect, făcându-l cu adevărat memorabil.
Mulțumim Consiliului Județean Gorj care, prin instituțiile sale: CJCPCT Gorj, Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Târgu Jiu, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Orchestra Simfonică „Lyra Gorjului”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, și Inspectoratului Școlar Județean Gorj, care, prin unitățile școlare: Colegiul Național „Spiru Haret”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu, și Palatul Copiilor Târgu Jiu, au făcut ca această zi să fie o adevărată sărbătoare închinată Culturii Naționale.
Gigi Bușe, secretar executiv al A.N.C.E. „Regina Maria” Gorj

2 COMENTARII

  1. Nu inteleg de la acest,,plutonier,,care scrie articolul si apare si el in text titlul sau functia ,,Dirig,,o fi fost diriginta lui la scoala,ofi diriginte de santier,o fi diriginte la un oficiu postal???

  2. Privind oamenii din aceste imagini am înțeles de ce nu merg lucrurile în România.Știindu-l și pe semnatarul acstui articol,îmi dau seama ce poate să facă omul pentru o pensie în plus.Cât timp oamenii ăștia sunt încă viată,pare-se că noi tinerii n-avem nici oșansă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.