Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a împlinit 105 ani de la constituirea sa

819

Joi, 11 ianuarie 2024, s-au împlinit 105 ani de la constituirea oficială a Uniunii Ziariștilor din România, ca structură unitară reprezentativă a ziariștilor români, a celor pentru care limba română este propria patrie, care, în vreme, a trecut prin etape felurite de schimbări și perfecționări, dar și-a păstrat, tot timpul, spiritul tânăr, inovator.

Așadar, acum mai bine de un secol, în atmosfera entuziastă și încărcată de mari speranțe, datorată împlinirii Marii Uniri de la 1918, făuritorii de foi tipărite îndeplineau o altă speranță, cea a breslei – constituirea unei familii a scriitorilor gazetari. Astfel, la 11 ianuarie 1919, în București, nu departe de locul unde se află acum sediul central al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, undeva prin Sărindarul de atunci, mai mulți tineri intelectuali, în număr mare chiar, puneau bazele unei structuri oficiale a gazetarilor români și anume, Uniunea Ziariștilor.
Tinerii intelectuali de atunci, în număr mare chiar, au votat în unanimitate, actul de constituire, și au pus bazele unei structuri oficiale a gazetarilor români. Astăzi, să ne plecăm cu adâncă evlavie în fața memoriei acestora, care, în timp, au devenit incontestabile repere ale gândirii culturale naționale. Cei de atunci și toți cei care le-au urmat, până la seniorii de astăzi ai presei românești, adâncă recunoștință și respect deosebit!
„Cursul dezvoltării acestei Uniuni a fost ascendent întotdeauna, îndeplinindu-și constant menirea de a fi o entitate de utilitate publică! Este necesar să veghem cu toții la respectarea exemplară a normelor Codului deontologic al profesiei noastre, a cadrului democratic în care ne manifestăm – la toate nivelurile – a libertății de opinie! Este necesar să ne ascultăm unii pe alții, cu înțelegere și toleranță! Trebuie, azi, la mai mult de un centenar de viață a UZPR, să promovăm buna înțelegere între semeni, între noi toți! Să mergem mai departe cu încredere în noi înșine și în forța noastră! Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România suntem noi, toți! La mulți ani, dragi prieteni!”, a transmis domnul Sorin Stanciu, președinte al UZPR.
Gigi Bușe, Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here