Noua schemă de vaccinare anti-HPV

1074
Human Papilloma Virus vaccine with syringe and vial n laboratory background.

Părinții care doresc să-și vaccineze anti-HPV adolescenții, deopotrivă fete și băieți aflați în categoria de vârstă 11 – 18 ani, vor putea obține vaccinul gratuit din farmacie, în baza unei rețete de la medicul de familie.

De asemenea, femeile până în 45 de ani pot beneficia de vaccinarea anti-HPV în regim compensat de 50%, pe baza unei reţete eliberate de medici de toate specialitățile aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate.

În perioada iulie 2022 – octombrie 2023 au fost  utilizate 137.253 de doze de vaccin, arată Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea Panorama.

Cele mai multe doze au fost administrate în municipiul București și în județele Prahova, Iași, Constanța, Cluj și Dolj. În Gorj au fost administrate puțin peste 1.500 de doze.

În farmaciile din România, o doză de vaccin anti-HPV costă în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze, iar pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă.

Sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here