Ionescu, Sarcină şi Gheorghe se văd adjuncţii lui Encescu la Tribunalul Gorj

1221

TRIBUNALBătălie aprigă, în aceste zile, pentru posturile de conducere de la vârful Tribunalului Gorj. Asta după ce postul de preşedinte al instituţiei de justiţie dar şi cel de vicepreşedinte a fost scos la concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii(CSM).

 

Preşedintele în exerciţiu al Tribunalului Gorj, Florin Encescu, candidează singur pentru această funcţie, el fiind la final de mandat, în timp ce postul de vicepreşedinte este râvnit de trei magistraţi. O luptă aprigă se dă şi în rândul procurorilor, postul de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj fiind tranşat prin concurs de doi salariaţi, Gheorghe Focşan şi de Emil Moţa, ambii fiind admişi ieri la testarea psihologică.

Funcţiile vacante la nivelul parchetelor, judecătoriilor, tribunalelor şi curţilor de apel de la nivelul întregii ţări au înscris în competiţia pentru funcţiile de conducere numeroşi magistraţi, printre ei aflându-se şi zece din judeţul Gorj. Bătălia cea mai mare se va da însă pentru postul de vicepreşedinte al Tribunalului Gorj şi pentru cel de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, asta deoarece pentru cele două funcţii s-au înscris mai mulţi candidaţi.

Focşan şi Moţa, în război psihologic

Deşi pe data de 30 mai, adică ieri, s-au afişat rezultatele la testarea psihologică, care a cuprins evaluarea capacităţii de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, precum şi verificarea rezistenţei la stres, de către candidaţii procurori înscrişi la concursul pentru promovarea în funcţii de conducere, numele candidaţilor sunt imposibil de aflat. Asta deoarece organizatorii concursului, în speţă cei de la CSM, au protejat identitatea candidaţilor cărora li s-a atribuit, în acest caz, doar o succesiune de numere. La Parchetul Judeţean se ştia însă de ieri că cei doi candidaţi înscrişi pentru funcţia de prim-procuror ar fi trecut deja proba psihologică. Gheorghe Focşan, actualul prim-procuror în exerciţiu şi Gheorghe Emil Moţa, fost prim-procuror al instituţiei, urmează, după testarea psihologică supusă acum perioadei de contestaţii, să susţină următoarele probe de concurs. Este vorba despre susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere, asta în perioada 4-22 iunie, şi susţinerea testării scrise privind managementul, comunicarea şi resursele umane, asta pe data de 26 iunie. Abia pe data de 5 iulie se vor afişa câştigătorii, calendarul concursului având marcate numeroase perioade pentru contestaţii, pentru soluţionarea acestora şi pentru afişarea lor la date precise.

Parchetul Local Târgu-Jiu, candidat unic

Procedura de examinare a parcurs-o, până în prezent, şi Ionela Berha, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, care candidează acum la funcţia de prim-procuror adjunct al instituţiei. De asemenea, parcurge acelaşi program şi Camelia Caragea, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, care aspiră şi ea la funcţia de prim-procuror. Funcţia vacantă de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci este singurul fără candidat deşi postul este vacant de multă vreme. Toate funcţiile de conducere enumerate sunt vacante sau se vacantează până la data de 15.07.2011, instituţiile în cauză din Gorj fiind parchete de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Encescu fără contracandidat, Radu Gheorghe cu doi

Lupta este strânsă şi în cazul funcţiilor de conducere vacante la nivelul Tribunalului Gorj şi a judecătoriilor din judeţ. Astfel, dacă pentru postul de preşedinte s-a înscris cel care ocupă deja funcţia, adică Florin Encescu, pentru postul de vicepreşedinte al Tribunalului Gorj, deţinut de Radu Gheorghe, se mai luptă doi judecători. Este vorba despre Remus Gheorghe Ionescu şi despre Laura Mihaela Sarcină, recent promovată în funcţia de judecător la Tribunalul Gorj.

Soţia afaceristului Sarcină, transfer cu serviciul la Craiova

Intenţia fostului procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, Laura Mihaela Sarcină, de a candida pentru această funcţie de conducere a fost intens comentată de colegii săi judecători. Asta deoarece Laura Sarcină s-a înscris nu demult pentru o promovare ca judecător la Curtea de Apel Craiova, Secţia Penală şi pentru Cauze de Minori. Deşi şi-a depus cererea de a participa la concurs, Laura Sarcină a renunţat pe parcurs dosarul său fiind respins de CSM pe motiv de ,,lipsă de evaluare”. Dacă probele impuse de CSM, pentru postul de vicepreşedinte al Tribunalului Gorj, vor fi trecute cu notele cele mai mari de Laura Sarcină, acesta poate deveni mâna dreaptă a lui Florin Encescu la cârma Tribunalului Gorj. Pentru asta trebuie însă să îi întreacă pe colegii săi de instanţă, Radu Gheorghe şi Remus Gheorghe Ionescu.

Bucică, alt mandat de preşedinte al Judecătoriei Târgu-Jiu

Înscrişi la concurs şi promovaţi ai testării psihologice mai sunt şi alţi judecători din Gorj care aspiră la funcţiile de conducere vacante. Astfel, judecătoarea Anişoara Bucică candidează, din nou, pentru funcţia de preşedinte al Judecătoriei Târgu-Jiu, în timp ce Elena Dafinescu, judecător la Novaci, vrea să ocupe, la fel, din nou, funcţia de preşedinte al Judecătoriei Novaci. Doar pentru postul vacant de vicepreşedinte al Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti nu se luptă nimeni, pentru acest post neînscriindu-se nimeni la concurs. Postul este ocupat în prezent de Stelian Păiuş, care nu figurează însă printre înscrişii la concurs. Preşedintele Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti este Mihaela Merişescu.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here