AFIR anunță faptul că perioada de depunere a cererilor de finanțare pentru îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol se prelungește până la data de 23 ianuarie 2024, ora 23:59.
Pe lista unităților de învățământ cu profil agricol din țară, eligibile a primi fonduri europene, se regăsește o singură unitate de învățământ din județul Gorj, fiind vorba despre Liceul Tehnologic Bârsești din municipiul Târgu Jiu. Măsura este coordonată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar condițiile privind accesarea fondurilor europene au fost publicate pe site-ul instituției.
Sesiunea pentru acest apel de proiecte, cu titlul PNRR/2023/C15/MEDU/ „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol”, a fost deschisă în data de 20 octombrie 2023 și programată inițial pentru închidere în data de 21 noiembrie 2023. Ulterior, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin PNRR – Componenta 15, a prelungit apelul până la data de 22 decembrie 2023, pentru a asigura absorbția fondurilor europene disponibile. De precizat este faptul că, zilele trecute, s-a acordat o nouă prelungire, respectiv până în ziua de 23 ianuarie 2024.
Alocarea financiară totală este de 43 de milioane de euro, valoare eligibilă din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ținta asumată pentru această linie de finanțare este de minimum 57 de licee agricole care vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 650.000 de euro, iar fiecare beneficiar poate depune un singur proiect. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.
”Solicitanți eligibili care pot depune cererea de finanțare în cadrul prezentului apel sunt: unitățile de învățământ de stat acreditate, de nivel liceal profil tehnologic, cu peste 10% clase cu profil agricol, inclusiv cele cu profil silvic; UAT la nivel de municipiu, oraș, comună, pentru o unitate de învățământ descrisă la punctul 1, care este în administrarea sa. Scopul acestei linii de finanțare îl reprezintă creșterea atractivității învățământului profesional agricol, prin finanțarea îmbunătățirii infrastructurii și dotării cu materiale didactice specifice pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților în domeniile agriculturii și a celor conexe acesteia. Clădirile, sălile de clasă, laboratoarele și dotările, respectiv, infrastructura educațională, constituie elemente vitale ale mediilor de învățare din școli, deoarece are efecte asupra îmbunătățirii predării, a rezultatelor școlare ale elevilor și asupra reducerii abandonului școlar. În vederea încheierii cu succes a investiției, menționăm că formarea personalului didactic din liceele cu profil agricol se va face printr-o măsură separată de acest apel de proiecte, de către Ministerul Educației”, a transmis AFIR, prin intermediul unui comunicat de presă.
Izabella Molnar
Liceul Agricol Barsesti,Gorj,cu o lunga traditie de formare profesionala de Horticultori și Veterinari,a trecut prin diverse etape de pregatire educationala,fiind Scoala de Maistri Horticultori,Scoala de Muncitori Horticultori,Scoala Tehnica Horti-Viticola de 4 ani,echivalent de Colegiu american,Liceu Agricol,cursurile fiind sub bagheta unor doctori cercetatori de la Institutul de Cercetari Horti-Viticole Barsesti,Gorj,ce altadata detinea mii de hectare de productie horticola,agricola si zootehnica.Absolventii fiind asteptati ca painea calda in toate formele de organizare socialista,model sovietic,al agriculturii romanesti,care cu timpul de parcurgere a unei bune experiențe,puteau sa zboare spre facultati doar pentru schimbarea diplomei,caci cartea,studiile facute la Barsesti,Targu Jiu,putea sa fie peste nivelul educational al facultatilor.Studiu si practica,asta faceau viitorii specialisti in Horticultura,zi de zi,an de an sub bagheta unor mari maestri.
Writer romanian/american Amarad Claudio Trincka,Stoina,Gorj,fost invatacel la Barsesti,Targu Jiu ca I.Trîncă