Sfânta Mănăstire Polovragi şi-a sărbătorit marele Hram «Adormirea Maicii Domnului» – ,,Maica Domnului este cea care atrage Iubirea Lui Dumnezeu pentru noi, oamenii, şi Îl face pe Dumnezeu milostiv, pentru viaţa ei curată”!

1503

În ziua de 15 august 2023, Marea lavră de la Polovragi, din fereastra Cheilor Olteţului, şi-a sărbătorit marele Hram «Adormirea Maicii Domnului», Sfânta Liturghie fiind oficiată în altarul de vară al aşezării monahale de către Înaltpreasfinţitul Părinte, Acad. dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor ales de călugări, preoţi şi diaconi din care au făcut parte: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei şi stareţul Mănăstirii Lainici, Preacuviosul Părinte Arhim. Vitalie Danciu, Stareţul Mănăstirii «Sf. Ioan Gură de Aur» de la Cojani (Măceasca), Preacucernicul Părinte Achim George Daniel, consilier la Mitropolia Olteniei, Preacucernicul Părinte Pr. Ioan Spilca, protoiereul Protopopiatului Târgu-Cărbuneşti, împreună cu: Pr. Ştoflea Dumitru, Parohia Polovragi 1, Pr. Gogâţă Nicolae, Parohia Polovragi 2, Pr. Mihai Roibu, Pr. Ciungu Ionuţ, Parohia Baia de Fier şi alţii. La slujba Sfintei Liturghii au participat şi: Maica Stareţă Spiridona Tăbăcaru Monahia (Mănăstirea Polovragi), Maica Stareţă Teodora Ilie Stavrofora (Mănăstirea «Icoana», Maica Stareţă Nuţă Fevronia Stavrofora (Mănăstirea Târgu Logreşti şi maica Stareţă Emanuela Vancea Monahia (Mănăstirea Dobriţa). În seara dinaintea Sărbătorii a fost săvârşită, la fel ca în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română, Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică, slujba Utreniei, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului, mai ales că Sărbătoarea a fost precedată de două săptămâni de post aspru. Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Muc. Dimitrie» din Craiova, condus de către prof. dr. Victor Şapcă! La organizarea acestei mari sărbători şi la buna ei desfăşurare au contribuit obştea de măicuţe conduse de către Maica Stareţă Spiridona Tăbăcaru Monahia, ca şi o serie de oameni dăruitori şi binevoitori, creştini cu inima generoasă care le-au oferit credincioşilor pachete cu alimente întru îndestulare, iar o parte dintre credincioşi au fost primiţi la o agapă frăţească în trapeza mănăstirii.

,,Preacurata Fecioară Maria este cea aleasă dintre toate neamurile, cea mai sfântă făptură a Lui Dumnezeu”!
În cuvântul de aleasă şi de înţeleaptă învăţătură duhovnicească pe care l-a rostit la această sărbătoare creştinească, Înaltpreasfinţitul Părinte, dr. Irineu a început prin a sublinia că Sf. Proroc David, în psalmul 44 ne spune despre împărăteasa cea în haină aurită şi prea înfrumuseţată, adică, Maica Domnului, pentru ca la acest praznic al Maicii Domnului, trebuie să fie reamintite cuvintele de laudă aduse Preasfintei Născătoare de Dumnezeu! Preacurata Fecioară Maria este cea aleasă dintre toate neamurile, cea mai sfântă făptură a Lui Dumnezeu, care s-a învrednicit de această cinste şi este cinstită pentru virtuţile sale, pentru sufletul său dumnezeiesc, toate fiind evidenţiate de către Arhanghelul Mihail, prin care vedem curăţenia şi dumnezeirea Preacuratei Fecioare Născătoare de Dumnezeu! Maica Domnului este promisiunea Lui Dumnezeu, este darul Lui Dumnezeu, cea care a răscumpărat şi a refăcut legătura dintre Dumnezeu şi om! A venit pe lume din părinţii ei, drepţii Ioachim şi Ana, care s-au rugat să le dea Dumnezeu un copil La templu, Maica Domnului s stat în comuniune cu îngerii, ca să asculte poruncile Lui Dumnezeu! A fost adusă aici în Casa Tatălui ceresc, trăind în post şi în privecghere! Aici, poporul Lui Dumnezeu asculta glasul Tatălui ceresc! Aici, trupul şi sufletul ei s-au făcut mai curate decât cerul! Aici, la templu, Maica Domnului a învăţat Legea Lui Dumnezeu, Care a umplut-o de darurile Sale! Astfel, Mântuitorul Hristos S-a îmbrăcat cu trupul din Preacurata Feciosară Maria, fiind singura fiinţă smerită pe care a creat-o Dumnezeu! Maica Domnului a simţit prezenţa Lui Dumnezeu în pântecele sale, având o comunicare liberă ş înţeleaptă cu Dumnezeu, Care nu s-a folosit de Maica Doamnului ca de o «unealtă», ci, a comunicat cu ea, prin participare permanentă la cea mai mare taină cu careo învredniceşte Dumnezeu! Maica Domnului a depăşit puterile cereşti care îşi acoperă feţele ca să poată să suporte slava puterii cereşti! Smerenia ei este atât de profundă pentru că atrage Iubirea Lui Dumnezeu pentru noi, oamenii, şi Îl face pe Dumnezeu milostiv, prin viaţa ei curată! Dumnezeu a privit prin ea, spre noi, oamenii! Suntem chemaţi în familiaritatea lui Dumnezeu, ca să fim copii ai Lui Dumnezeu şi s-o avem pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ca o mamă a noastră, aşa cum a menţionat cu elocinţă Înaltul nostrum Ierah!

,,Maica Domnului este Maica Vieţii, izvorul dătător de viaţă”!
În continuare a fost evidenţiat faptul că Maica Domnului este aceea care are o rugăciune neîncetată, o rugăciune curată, este cea care comunică direct cu Dumnezeu! Dumnezeu o face pe Maica Domnului un «vas ales» pentru Împărăţia cerului! Cuvintele lui Dumnezeu sunt hrana sa! Sunt cuvinte rostite de către Fiul Său, care este El Însuşi dătător de viaţă! Să ne rugăm întotdeauna ca Dumnezeu să-Şi arate Faţa Sa spre noi, să ne arate lumina Sa cerească în care este cuprinsă Maica Domnului. Maica Domnului împărtăşeşte această lumină şi de aceea, o numim Maica Luminii, o făclie purtătoare de lumină, ce se face întotdeauna purtătoare de har! Sfinţenia Maicii Domnului este o certitudine a credinţei noastre! Ea fost ridicată la ceruri, ca să fie începutul învierii, când ne vom uni cu trupurile noastre duhovniceşti! Maica Domnului este Maica Vieţii, izvorul dătător de viaţă! Trecerea din lumea aceasta s-a făcut după legea omenească! Pentru Maica Domnului nu a fost decât o adormire, când a venit chiar Fiul său ca să-i ridice sufletul la ceruri! Ce vedere dumnezeiască, atunci când Însuşi Dumnezeu a purtat sufletul Maicii Sale în momentul acesta al trecerii la viaţa cea veşnică! Maica Vieţii s-a mutat la ceruri ca o mijlocitoare a noastră înaintea Fiului ei, înaintea Preasfintei Treimi! Haina ei strălucitoare se arată permanent în Biserică, pentru ca să ne atragă şi să ne arate sfinţenia ei, pentru că lumina ne atrage! Nimeni nu poate rămâne în întuneric, nu poate rămâne în confuzie, pentru că lumina este aceea care ne dă speranţă, ne dă bucurie, ne dă blândeţe! Maica Luminii, întru cântări noi o cinstim şi o preamărim permanent, fiind încredinţaţi că ea este în mijlocul nostru, aşa cum s-a arătat multor sfinţi! Maica Domnului este lumina care înalţă braţele sale către ceruri, ca să se roage pentru noi, când ne acoperă cu acoperământul aripilor sale! Bucuria de astăzi este covârşitoare şi ne întăreşte în credinţă, în mărturisire, ca să vorbim despre Dumnezeu şi despre Preacurată Fecioară Maria, atât cu cuvântul, cât şi prin viaţa noastră! Să ne arătăm că suntem copii iubiţi ai Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, să ne ferim de păcate, de greşelile care sunt o piedică în calea mântuirii noastre! Maica Domnului se roagă permanent pentru noi, şi-L roagă pe Mântuitorul Hristos ca să ne ierte pentru că suntem copiii ei! Să sporească Dumnezeu credinţa noastră ortodoxă, nădejdea noastră în Împărăţia cerului şi iubirea de care trebuie să dăm dovadă întotdeauna, căci, întru aceasta, vom arăta că suntem ucenicii Mântuitorului Hristos, dacă vom avea dragoste între noi! Amin.
Profesor dr. Vasile GOGONEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here