Amenzi de 10.000 de lei pentru mizerie

1309

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară Gorj au aplicat, în această lună, 15 amenzi în cuantum de 83.700 lei, unor operatori şi persoane fizice din Bălăneşti, Băleşti, Bâlteni, Drăgoteşti, Drăguţeşti, Mătăsari, Motru, Plopşoru, Rovinari, Scoarţa, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Teleşti şi Tismana.
Un supermarket a fost amendat cu 10.000 de lei „pentru un nivel necorespunzător al curățeniei”, arată DSV, respectiv „conducte neigienizate, praf, murdărie la joncțiunea pereți – paviment”. În plus, nu se respecta raportul dintre capacitatea spațiului şi volumul de marfă depozitat, nu se asigurau culoare între stivele cu produse preambalate, iar produsele depreciate erau depozitate lângă produsele conforme.
Două laboratoare de cofetărie-patiserie, un fast-food şi un restaurant s-au ales cu amenzi de 10.000 de lei, pentru întreținerea necorespunzătoare a spațiilor, suprafețelor, echipamentelor şi ustensilelor – paviment neigienizat, plafon cu acumulări de condens, prezența insectelor în unitate, ca urmare a deschiderii ușilor, spațiile de depozitare (cel frigorific şi cel fără regim termic) nu erau prevăzute cu aparatură pentru monitorizarea temperaturii şi umidității relative a aerului, aparatura tehnologică nu era întreținută adecvat (acumulări de murdărie şi resturi alimentare), existând riscul contaminării produselor și nu au fost efectuate analize de laborator pentru produsele preparate. nu au fost prezentate contractul şi programul DDD;
Aceeași amendă a fost aplicată unui alt restaurant, pentru depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare – direct pe paviment (ardei gras, cartofi, vasul cu mâncare preparată).
Cea mai mate amendă, de 12.000 lei, a fost dată unui medic de liberă practică împuternicit, pentru eliberarea de documente sanitare-veterinare în alte condiții decât cele prevăzute de legislația sanitară-veterinară în vigoare.
Un gorjean a fost amendat cu 1.500 de lei, pentru transportul unor produse alimentare destinate cetățenilor, cu un mijloc auto neautorizat sanitar-veterinar. Iar proprietarul unei exploatații non-profesionale a fost sancționat cu 1.600 de lei pentru neanunțarea imediată a medicului veterinar despre suspiciunea de boală a animalului sacrificat, care a fost depistat pozitiv pentru pestă porcină (dovedit prin analiza de laborator a probei de os prelevate la sacrificare). Inspectorii DSV Gorj au dispus reținerea oficială, distrugerea şi îngroparea carcasei porcului sacrificat pentru consum familial, în greutate de 107 kg,
I.I.