Amendată penal pentru furt de curent

3668

O femeie din Gorj a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 6.400 de lei pentru furt de energie electrică. Fapta a fost descoperită în urma unui control efectuat în comuna Prigoria de către reprezentanții operatorului de distribuție.

Pedeapsa a fost stabilită săptămâna trecută, dar fapta a fost descoperită la sfârșitul verii 2018. „S-a constatat o intervenție neautorizată prin executarea și folosirea unei instalații clandestine în scopul ocolirii echipamentelor de măsurare și a sustragerii energiei electrice”, potrivit rechizitoriului.
Contorul electric era amplasat pe peretele exterior al imobilului, lângă ușa de acces a magazinului deținut de către familia femeii, iar cele patru sigilii prezentau urme de intervenție asupra acestora.
„În urma măsurătorilor firelor fază și nul, la intrarea în tabloul electric și ieșire, s-a constatat că receptoarele electrice au fost alimentate pe nulul de protecție, ocolind astfel contorul electric pentru a se înregistra consumul de energie electrică. De asemenea, s-a arătat că deși au fost scoase bornele din contorul electric, care a rămas fără afișaj, în magazin erau în funcțiune cu energie electrică vitrinele frigorifice și iluminatul unității, nefiind înregistrată energia electrică”, arată anchetatorii.
A fost calculat un prejudiciu de circa 28.000 de lei, reprezentând energie consumată și nefacturată în perioada noiembrie 2015 – august 2018, taxe prestări servicii, costuri refacere instalație alimentare cu energie electrică. Acesta a fost achitat în totalitate.
„Condamnă inculpata la pedeapsa de 4.800 lei amendă penală, corespunzătoare unui număr de 240 de zile-amendă, înmulțit cu suma de 20 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârșirea infracțiunii de furt. În baza (…), instanța va condamna inculpata la pedeapsa de 4.800 lei amendă penală, corespunzătoare unui număr de 240 de zile-amendă, înmulțit cu suma de 20 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârșirea infracțiunii de executare/folosire de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice livrate, În baza (…), instanța va contopi pedepsele, în final inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 6.400 lei amendă penală. Va atrage atenția inculpatei că în situația în care cu rea-credință nu execută pedeapsa amenzii în tot sau în parte, numărul zilelor amendă neexecutate se va înlocui cu un număr corespunzător de zile închisoare, iar unei zile amendă îi corespunde o zi de închisoare”, a decis Judecătoria Târgu-Cărbunești, sentința nefiind definitivă.
I.I.