Pușcărie pentru… un geam spart

2042

Un recidivist din Gorj, abia ieșit din pușcărie, a spart un service GSM și a sustras două telefoane mobile. Nu a reușit să vândă bunurile furate, fiind prins rapid de poliție. A rămas doar prejudiciul de 1.000 de lei, reprezentând contravaloarea geamului distrus prin spargere. Bărbatul din comuna Bumbești-Pițic are un cazier plin, fiind condamnat pentru mai multe infracțiuni de furt. Acum are mari șanse să revină în spatele gratiilor, fiind condamnat cu executare.

 Bărbatul trecut de 45 de ani a comis fapta la puțin timp după ieșirea din pușcărie. Voia să facă bani rapid, așa că s-a oprit la un magazin de reparat telefoane.
„În fapt, în noaptea de 20.07.2020, în jurul orei 23:40, inculpatul a sustras din interiorul service-ul GSM, din Târgu-Jiu, prin efracție, respectiv prin spargerea geamului, două telefoane mobile, de culoare neagră, telefoanele fiind recuperate, producându-se un prejudiciu de 1.000 de lei, reprezentând contravaloarea geamului distrus prin spargere”, potrivit rechizitoriului.
Bărbatul a fost văzut când a spart geamul magazinului cu o piatră, fiind alertată poliția. Individul a fost prins rapid. Le-a spus polițiștilor că voia să vândă telefoanele pentru a face rost de bani.

„Perseverență infracțională”
Gorjeanul nu se află la primul conflict cu legea penală. Din cazierul judiciar, instanța a reținut că „inculpatul a fost  condamnat de mai multe ori la pedeapsa închisorii pentru săvârșirea de infracțiuni contra patrimoniului, dovedind astfel perseverență infracţională și un mod de viaţă pe care inculpatul și l-a creat de foarte mult timp”.
Ultima dată fusese condamnat la mai bine de doi ani de închisoare pentru furt calificat și distrugere. Bărbatul fusese liberat condiţionat la data de 07.04.2020, rămânând un rest de pedeapsă de executat de 192 zile.
După trei luni de la ieșirea din pușcărie a comis spargerea de la serviciul GSM, astfel că fapta de furt calificat a fost săvârşită în stare de recidivă postcondamnatorie, respectiv, în termenul de supraveghere al liberării condiționate din pedeapsa de 2 ani, 1 lună și 10 zile închisoare, aplicată prin sentința penală din septembrie 2019.
Săptămâna trecută, Judecătoria Târgu-Jiu l-a condamnat la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare. Instanța a revocat măsura liberării condiţionate și a dispus executarea restului de pedeapsă rămas neexecutat, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa închisorii de 1 an, 2 luni și 192 zile închisoare, în condiţii privative de libertate.
„Din comportamentul manifestat de inculpat, instanța reține că acesta nu a reuşit să înțeleagă rigorile legii penale, ceea ce atestă o orientare a inculpatului în săvârşirea de acte antisociale, nereușind să înțeleagă consecinţele nerespectării normelor sociale şi a celor de drept penal incidente asupra dezvoltării sale, ignorarea frecventă a acestora generând concluzia unei atitudini vădite de nepăsare cu privire la importanța valorilor sociale proteguite de legea penală”, a motivat instanța.
Inculpatul va trebui să achite și o mie de lei, contravaloarea geamului distrus. Sentința instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
I.I.