Niciun euro cheltuit pentru Gorj din fondul de Tranziție Justă

2938

Oamenii de partid nu pot înlocui un corp de experți, a declarat europarlamentarul Corina Crațu. Aceasta a făcut referire la faptul că deși Guvernul a primit o tranșă din PNRR, de 6,5 miliarde de euro, au fost cheltuite doar 150 de milioane – și asta, pentru casele de marcat electronice. Cu alte cuvinte, românii nu sunt în stare să cheltuie banii puși la dispoziție, din cauza lipsei unor experți care să facă documentația necesară. Un alt exemplu este și Fondul de Tranziție Justă, de care ar putea beneficia județele Gorj, Hunedoara, Doj, Galați, Prahova și Mureș ”din care nu s-a cheltuit niciun euro”, a mai anunțat Corina Crețu.

În schimb planul de decarbonizare merge mai departe, iar banii pentru implementarea lui, așa cum s-a convenit, nu au ajuns în județele în care ar trebui să fie aplicată tranziția de la cărbune la energie verde.

Pe de altă parte, Corina Crețu a declarat că anumite jaloane din PNRR pot fi renegociate, dar foarte argumentat, până la 1 aprilie. Nici aici, deși există marea nevoie de renegocierea închiderii grupurilor de energie pe cărbune de la Turceni și Rovinari, Guvernul, în speță Virgil Popescu, nu a mișcat nimic.Dimpotrivă. A potrivit legislația în așa fel încât acestea să intre în conservare și mai repede: în iunie, în loc de octombrie, așa cum era prevăzut în PNRR.

Corina Crețu:”Deci avem 29,2 din PNRR, avem 28 de miliarde fonduri structurale şi de coeziune – cele de care m-am ocupat eu ca şi comisar, 19 miliarde din politică agricolă comună și aceste două miliarde, fonduri pentru o tranziție justă.

Și absorbție 150 de milioane, din 80 de miliarde. Din banii din 2021-2027, niciun euro, iar din PNRR 150 de milioane pe casele de marcat electronice”, a spus Corina Creţu, europarlamentar S&D, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

Ce înseamnă programul de tranziție justă pentru Gorj:

Prioritate: 1. Tranziția la neutralitatea climatică în județul Gorj

  1. Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului
  2. Sprijinirea tranziției forței de muncă
  3. Energie verde accesibilă și mobilitate nepoluantă
  4. Ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități economice
  5. Investiții productive în întreprinderi mari

Programul Tranziție Justă urmărește să atenueze impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală a 6 județe din România – Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș și să faciliteze tranziția acestora la neutralitatea climatică.

(Sursa:https://www.fonduri-structurale.ro/program-operational/28/tranzitie-justa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here