Ca la noi, la nimeni – România, spre foamete!

798
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicăieri .”
John Fitzgerald Kennedy

Peste tot în lume, anul 2022 a fost unul greu, marcat de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, de inflația ce a explodat, de creșterea prețurilor la gaze, energie electrică și carburanți. Iar una dintre consecințele care-am simțit-o pe pielea noastră (golindu-ne buzunarele, și așa sărace), a fost majorarea puternică a prețurilor la produsele alimentare de bază. Numai că, în România, prețul mâncării a devenit prohibitiv pentru foarte multe persoane.
FALSA CREȘTERE ECONOMICĂ. PREȚURI PROHIBITIVE! Și acum, autoritățile preferă să se laude cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană(creștere bazată, în cea mai mare parte, pe consum) dar, în același timp, statisticile internaționale plasează România printre țările care au înregistrat cele mai mari scumpiri la produsele alimentare de bază, cum spuneam, fără ca de scumpiri să fie scutite și celelalte produse ori servicii.
Din păcate, nici anul 2023 nuse anunță a fi un an mai bun. Miercuri, temperatura la București a fost egală cu aceea de la Doha, prin Dubai, iar lipsa ploilor se resimte după cei cinci ani cei mai secetoși din istorie.
Am căutat să ne informăm și să aflăm opinia unui specialist care să răspundă la întrebarea: De ce în România avem vreme primăvăratică și în Europa de Vest este viscol. Și dacă vremea și vremurile vor mai continua muăt vreme așa, România se va îndrepta rapid spre foamete!
Seceta care crește de la an la an nu va aduce nici recolte în hambare, iar în ceea ce privește legumele și fructele nici atât! Suntem după cinci ani consecutivi de secetă pedologică.
SALVAREA, NUMAI DE LA DUMNEZEU! Fără ploi consistente în primăvară culturile de grâu și, în genere, culturile de toamnă vor fi compromise. Și dacă o cultură de toamnă nu are șanse să dea roade, culturile din primăvara viitoate nici atât! Plus că seceta influențează și avantajează dăunătorii și bolile culturilor.
În situația aceasta, numai Bunul Dumnezeu ne mai poate ajuta să ieșim la liman. Și pentru aceasta ar trebui să avem loi consistente în următorii 2-3 ani.
Conferențiarul dr. Lucian Sfîcă a explicat ce schimbări meteorologice s-au petrecut și au provocat temperaturi extrem de ridicate în România și episoade de iarnă – cu viscole și vijelii – în Europa Centrală și de Vest.
IARNĂ ÎN VEST, PSEUDO-PRIMĂVARĂ ÎN ESTUL EUROPEI! Domnia sa spune cam așa: „Europa Centrală și de Vest înregistrează al doilea episod de iarnă după cel de la începutul lunii decembrie. Aerul rece de origine arctică se adâncește spre latitudini mici în Marea Mediterană, de acolo de unde este expulzat spre Sud-Estul Europei aerul tropical preexistent.
Un mecanism dinamic destul de clasic al iernilor europene. Doar că aerul cald din regiunea Mediteranei este încă suficient de cald pentru ca ajuns în regiunea noastră să determine în următoarele două zile o vreme pseudo-primăvăratică în care maximele record de temperatură – atât la nivelul maximelor, cât și alminimelor diurne – din luna ianuarie sut puse serios sub semnul întrebării”, a scris Conf.dr. Lucian Sfîcă pe pagina de Facebook Meteo Moldova.
Prognoza meteo arată astfel că în perioada 17-20 ianuarie 2023, statele din Estul Europei se vor „bucura” de temperaturi ridicate, care pot depăși chiar 20 de grade Celsius(cum a fost cazul zilei de miercuri!), în timp ce Vestul va fi afectat de ninsori.
Prin urmare, peste România va veni un val de aer tropical, care va ridica maximele la 18-22 grade Celsius.
Estimările arată că până la sfârșitul acestei luni, temperaturile se vor menține ridicate, fiind de așteptat să avem cea mai călduroasă lună ianuarie din istorie.
Între timp, în țările din Vestul și Centrul Europei va fi un val de aer polar, care va aduce ninsori și vreme rece.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here