Ca la noi, la nimeni – Stabilitate guvernamentală, cu indolență parlamentară!

510
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Parlamentarul //Fiind tare-n indolență,/ Face actul de prezență/ Și de somnolență cască,/ Etalând stupida-i mască!//”
Epigramă de Constantin Enescu, Din Prin negura reformei (2014)

Conform Agerpres, Declarația zilei aparține președintelui Consiliului Fiscal, gorjeanul Daniel Dăianu: „România poate evita o recesiune în anul ce vine, dar creșterea Produsului Intern Brut(PIB) va fi mult mai mică – probabil între 1,5-2,5%, față de aproximativ 5% în 2022.”
PARLAMENTUL CHIULEȘTE! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus și domnia sa o chestiune importantă: „Proiectul de lege privind pensiile speciale, aprobat de Guvern va fi depus de acum în Parlament și va fi supus aprobării odată cu începerea dezbaterilor, de la data de 1 februarie 2023”, a anunțat Budăi la finalul ședinței de Guvern de miercuri.
Conform acetuia, proiectul prevede ajustarea prin reducere a cheltuielilor cu pensiile și indemnizațiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale, pentru cele șase categorii: două în domeniul justiției, navigatorii, Curtea de Conturi, diplomații și pensiile militare.
Păcatul cel mare aparține parlamentarilor care în anul 2022, deși au multe restanțe, nu au uitat să-și mărească indemnizațiile. Și, în plus, și-au luat vacanță dinaintea Sărbătorii Crăciunului și nu vor mai reveni la treabă decât în noua sesiune parlametară din anul 2023, la 1 februarie.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că, de la 1 ianuarie 2023 încetează compensarea prețului la carburanți, aceea de 0,50 lei/litru, care va fi suspendată de la data anunțată mai sus.
CIUCĂ MULȚUMEȘTE COALIȚIEI. Chiar așa, premierul Nicolae Ciucă a spus: „Mulțumesc coaliției! Încheiem 2022 cu o valoare de aproximativ 11 miliarde de euro investiții străine, conform estimărilor Băncii Naționale a României(BNR)”
„În plan intern, aș dori să subliniez și să mulțumesc coaliției de guvernare. S-a putut șise poate constata că, atunci când avem o coaliție stabilă, contruită din partidele care și-au asumat responsabilitatea guvernării PSD,PNL și UDMR, practic prin această stabilitate am putut să inspirăm încrederea tuturor partenerilor sociali, de asemenea, să inspirăm încrederea partenerilor noștri externi care au văzut în România o oportunitate de investiții, o oportunitate care s-a concretizat în cea mai mare sumă a investițiilor directe”, afirmat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern, de miercuri.
Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a mai spus că a fost anul în care am operaționalizat Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR). „Am reușit să operaționalizăm prima plată și am transmis-o și pe a doua. În felul acesta, în anul 2023 aproximativ 9 miliarde de euro din valoarea totală a fondurilor cuvenite prin PNRR se află în țară”, a mai zis Nicolae Ciucă.
CUM ÎȚI AȘTERNI, AȘA DORMI. Probabil vom mai reveni asupra subiectului realizărilor și nerealizărilor, căci din păcate mai avem și din acestea, anului 2022, aflat pe sfârșite. Nici anul 2023 nu va fi unul ușor, dar sunt semne clare că vom putea evita recesiunea, care deja a început să cuprindă Uniunea Europeană. În fond, cum îți așterni, așa dormi!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here