Ca la noi, la nimeni – Secetă de idei și în Codul Fiscal!

975
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Mă încearcă tot mai des un optimism de cucuruz înțărcat de secetă.”
Vasile Ghica

Vrem, nu vrem traversăm una dintre cele mai cumplite perioade de secetă extremă, pe care-a cunoscut-o România de când se fac măsurătorile meteorologie în țara noastră. Nu mai departe de miercuri, când ne-am fi așteptat ca Sfântul prooroc Ilie Tesviteanul să fi slobozit măcar un pic baierele cerului și să plouă, cât de cât, am primit o veste total neplăcută din partea Agenției Naționale de Meteorologie (ANM). Am fost anunțați că vom avea Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă pentru zilele de 21,22,23 și 24 iulie. Au fost prognozate și 40 de grade Celsius la umbră!
CULTURILE DE PORUMB ȘI FLOAREAOARELUI, COMPROMISE. Un moldovean mai hâtru, de prin Vrancea, făcea haz de necaz și afirma că la cum arată acum porumbul (cucuruzul) nicio ploaie nu-l mai revigorează. A crescut mic de înălțime, fără rod și cu frunzele ce au început să se usuce. Fermierii care au și zootehnie ar mai putea recolta pirpiriul porumb pentru furaj, că altfel toată investiția e aruncată pe apa sâmbetei.
În vremea aceasta, la Guvern se caută soluții pentru a declara anumite zone ca fiind în stare de calamitate. Pe bună dreptate, avem o mare problemă cu sistemele de irigații și bâjbâim la rezolvarea ei.
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că sunt căutate soluții pentru urgentarea sistemelor de irigații: o soluție ar putea veni prin renegocierea PNRR, dar și din fondurile de la bugetul de stat. „Am văzut cu toții că în zonele unde sunt irigații nu există problemă de secetă. Anumiți miniștri care au fost în acea faimoasă guvernare de dreapta ar trebui să răspundă de ce nu avem prins în PNRR niciun metru de irigații”, acuză Marcel Ciolacu.
Acesta a precizat că miniștrii Marcel Boloș și Petre Daea caută soluții pentru asigurarea unui sistem de irigații, acolo unde acestea pot fi realizate.
GAFĂ ÎN CODUL FISCAL, LA IMOZITAREA CONTRACTELOR PART-TIME. Mulți analiști politici și economici critică în termeni duri măsura impozitării contractelor part-time în regim de normă întreagă. E greu de crezut că prim-ministrul Nicolae Ciucă știa de aceste contracte. Așa că nu ne rămâne decât să credem că măsura a fost introdusă în noul Cod Fiscal de ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu. Actualul Guvern a decis, ca toate taxele salariale (cele mai mari din Uniunea Europeană!), în cazul unor contracte part-time să fie plătite la nivelul salariului minim pe economie.
Evident, este o lovitură grea pentru mediul privat din România. Nu cred că există cazuri de angajați part-time în sectorul bugetar! Și dacă ar exista o cât de mică evaziune fiscală în zona aceasta, nu e recomandat să blochezi sistemul part-time pentru cazurile de evaziune.
Mai grav, asemenea contracte au tinerii și pensionarii, care trebuie să se descurce cum pot până pe data de 1 augustn 2022.
REDUCERI LA CONSUM. Președintele Ursula von der Leyen a declarat miercuri, de la Bruxelles. „Cerem reducerea consumului de gaz”. Dar nu este vorba numai de reducerea acestuia, ci și de reducerea consumului la energie electrică și la combustibili.
ION PREDOȘANU

P.S. FERMIERII POT LUA ÎMPRUMUTURI. Știu că ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut într-o ședință de guvern despăgubirea fermierilor care au zone calamitate pe culturile lor de toamnă: porumb și floarea soarelui. Încă nu s-a luat nicio decizie, probabil și pentru că, înaintea rectificării bugetare, nu există bani la buget.
O măsură ce mai îndulcește puțin situația este posibilitatea fermierilor de a lua împrumuturi garantate de stat în proporție de 80%, cu dobândă mică – numai 2%! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here