Criză alimentară globală

1300

Lumea se confruntă cu o insecuritate alimentară catastrofală și cu nevoi umanitare fără precedent. Creșterea costurilor alimentelor, combustibililor și îngrășămintelor a adus milioane de oameni mai aproape de foamete și a declanșat o adevărată criză alimentară, avertizează ONU, informează Capital.ro.

Potrivit unui raport al Programului Alimentar Mondial (PAM), până la 345 de milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară în 82 de ţări, o creștere de aproape 200 de milioane de persoane în comparație cu perioada anterioară pandemiei COVID-19.

De asemenea, foametea s-a adâncit și mai mult, cu până la 50 de milioane de persoane care se confruntă cu niveluri de insecuritate alimentară acută în situații de urgență sau mai grave în 45 de țări. Acest număr include 401.000 de persoane care se confruntă cu o insecuritate alimentară catastrofală în Etiopia, 213.000 de persoane în Somalia, 161.000 de persoane în Yemen, 87.000 de persoane în Sudanul de Sud și 20.000 de persoane în Afganistan.

Urmează cea mai mare criză alimentară globală din istoria recentă

Aceste cifre spun o poveste alarmantă: lumea se află în mijlocul unei crize alimentare globale, cea mai mare din istoria recentă.

PAM își propune să sprijine un număr record de 151,6 milioane de persoane în 2022, o creștere semnificativă față de nivelul deja record de 128 de milioane de persoane atins în 2021. Cerințele operaționale sunt, de asemenea, la un nivel fără precedent: începând cu iunie 2022, necesarul operațional anual total al PAM este de 22,2 miliarde de dolari SUA, dar prognoza de finanțare globală prevede doar mai puțin de jumătate din acest necesar.

PAM solicită o acțiune coordonată pentru a aborda deficitul său de finanțare, pentru a construi o abordare cuprinzătoare cu mai multe părți interesate în parteneriat cu guvernele și actorii din sistemele alimentare, pentru a asigura deschiderea comerțului, pentru a investi în soluții strategice de dezvoltare și pentru a se angaja în soluții politice pentru a asigura stabilitatea și pacea.

Sursa, Capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.