Ca la noi, la nimeni – Ucrainenii luptă eroic!

815
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Eroimul este arta de a sluji neamul prin sacrificarea ta” – Nichifor Crainic

Scriu aceste simple note în a cincea zi în care armata ucraineană, voluntarii și civilii rezistă cu eroism în fața invadatorului – Armata Federației Ruse, superioară numeric și ca dotare, echipare și tehnică de luptă – cu grele pierderi în infrastructură, vieți ale militarilor, civililor și chiar vieți chiar mai nevinovate, de copii. Bilanțul victimelor este sfâșietor. Și, totuși, Ucraina cea invadată fără motiv luptă și nu se predă.
FĂRĂ FLORI ȘI APLAUZE! Încă de luni dimineață, într-o localitate aflată la granița dintre Ucraina și Bielorusia, au început negocierile delegațiilor ucraineană și rusă pentru încetarea războiului declanșat, cu cinci zile în urmă, de invadatori cărora surprinzător ucrainenii le fac față. Și, tot surprinzător, ucrainenii se descurcă mai bine decât rușii pentru că sunt solidari, fiind sprijiniți de către toate țările membre ale Uniunii Europene, de NATO și de Statele Unite ale Americii.
Calculele Federației Ruse dinaintea invaziei nu s-au potrivit cu cele de la fața locului. În loc de o primire cu aplauze și cu flori, Putin și-a dat seama că până și rusofonii apară Ucraina, ai cărei cetățeni sunt. Surprinzător pentru Țarul de la Kremlin – Vladimir Putin – însăși armata Federației Ruse este dezorientată și înfometată. ARMATA RUSĂ, DEZORIENTATĂ. Soldații ruși intră în magazinele alimentare și le jefuiesc, tancurile rămân fără combustibil ori sunt oprite de ucraineni pașnici, ce luptă cu brațele goale, îngenunchind și rugându-se în fața ultramodernelor tancuri.
Din declarațiile soldaților ruși luați prizonieri, majoritatea tineri, reiese clar că ei nu știu ce caută acolo, ba chiar nu au habar unde sunt și zic că așa au primit ordine, pe care ei nu le înțeleg și sunt obligați să le execute!
În vremea aceasta, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski face repetate apeluri la armata sa, la voluntari și la societatea ucraineană în ansamblul său să fie unită. Zelenski folosește telefonul drept cea mai puternică armă a sa, vorbind cu liderii occidentului, cărora le mulțumește pentru susținerea morală și pentru sprijinul cauzei drepte. Ucraina, spune domnia sa, nu luptă doar pentru ea ci și pentru pacea lumii.
GERMANIA ALĂTURI DE ȚĂRILE ANTIRUSE. Sunt proteste pentru încetarea războiului și împotriva politicii expansioniste a lui Putin în Rusia, ca și în marile capitale Europene, inclusiv la București sau Paris. Chiar dacă Germania a fost mai ezitantă la începutul războiului, ea s-a decis și susține toate măsurile luate de Comisia Europeană împotriva băncilor rusești. Mai mult, Germania a anunțat că va aloca peste 2% din PIB-ul său pentru înzestrarea armatei sale.
Mesajul Ucrainei și al președintelui Zelenski pentru soldații ruși este clar: „Mergeți acasă, nu muriți degeaba!” În mod normal, pe timpul negocierilor de pace ori spre a se încheia un armistițiu armele ar trebui să tacă!
NEGOCIERI FĂRĂ OPRIREA RĂZBOIULUI. Numai că rușii au continuat să atace Kievul și Harkovul, principalele orașe ale Ucrainei și în vremea acestor negocieri. Ca să nu mai amintesc că luni, Putin amenințase cu folosirea arsenanlului nuclear al Rusiei!
Ca o dovadă că Putin vroia lichidarea lui Zelenski și a membrilor Guvernului Ucrainei, acesta era misiunea cecenilor. Dar cecenii trimiși de Putin au fost lichidați, fiind aruncați în aer! Așa că Putin a fost nevoit să suplimenteze forțele speciale ruse cu alți 400 de oameni să îndeplinească misiunea ratată de ceceni!
DRAMA REFUGIAȚILOR. Oameni disperați – femei și copii din Ucraina – fug din calea bombelor și a gloanțelor inamice.
Numai în Polonia au intrat vreo 200.000 de cetățeni din Ucraina, iar în România – țară de tranzit – mai sunt în jur de 50.000.
ION PREDOȘANU

P.S. Președintele Zelenski i-a transmis președintelui Iohannis un mesaj de mulțumire pentru ajutorul acordat de el și de România (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here