Ca la noi, la nimeni – Ajutorul statului la facturi, pare și este o glumă proastă!

802
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Prostul dacă nu-i fudul, parcă nu-i prost destul.” – Proverb românesc

Un ministru liberal, ba al Economiei, ba al Energiei, Virgil Popescu, s-a lipit ca marca de scrisoare de ultimele trei guverne. El și cu ex-prim-ministrul Florin Cîțu au pus la cale liberalizarea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale, fără o pregătire și protecție prealabilă a consumatorilor. Tot el a clocit proiectul Legii plafonării și compensării consumatorilor, care mai mult încurcă situația și nu ajută cu nimic la susținerea consumatorilor – casnici și cei industriali – încât facturile la energie au crescut și cresc fabulos.
Chiar dacă facturile lunii ianuarie la gaz și la electricitate nu au venit încă, nu toți consumatorii vor beneficia de compensarea prețurilor promisă de Guvern, iar o altă problemă este că vor primi sume foarte mici în raport cu valoarea facturilor. Așa încât, se poate spune că ajutorul statului seamănă mai mult cu o glumă proastă. Statul fiind foarte zgârcit la banii pe care promisese că-i dă la compensarea facturilor-gigant la energie.
Potrivit unei estimări realizate de Asociația Energia Inteligentă (AEI), 25% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație, în timp ce la gazele naturale procentul urcă la 65%. Pe de altă parte, cei mai numeroși consumatori vor primi compensații foarte mici.
COMPENSAȚII MICI, LA ENERGIE vor fi pentru 75% dintre consumatorii casnici. Conform legii, compensarea se aplică numai în cazurile în care consumatorul casnic consumă energie electrică sub 300kWh/lună, dar nu mai puțin de 30kWh, iar prețul, cu taxele incluse, este mai mare de 0,68 lei/kWh.
În această situație, se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh din prețul cu taxe (fără abonament). În cazul în care prețul energiei electrice din contract este mai mic de 0,68 lei/kWh, iar consumul este mai mic de 30 kWh sau mai mare de 300 kWh, consumatorul nu primește nici o compensație.
„Apreciem că, în acest an, circa 25% dintre consumatorii casnici de energie electrică nuse încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație, iar circa 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi, în medie, circa 30 de lei compensare pe lună”, se spune potrivit analizei AEI.
Numai 35% dintre consumatorii de gaze naturale vor primi abia 150 de lei lunar, restul nimic.
ALTĂ LEGE, TIMP PIERDUT. Modificarea Legii plafonării și compensării prețurilor la energie electrică și la gaze este deja un subiect de dispută în cadrul coaliției de guvernământ. Partidul Social Democrat insistă că legea nu este bună, dar PNL nu este de acord și dă vina pe proasta ei aplicare.
Coaliția PSD, PNL, UDMR și Minorități cere ca modificarea legii plafonării prețurilor la energie, inclusiv prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat marți că acesta va fi un subiect de discuție în următoarea ședință a Coaliției. PSD susține, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, că Legea plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie. Marcel Ciolacu a anunțat și el că va cere în ședința Coaliției modificarea Legii.
FALIMENTAREA IMM-URILOR! Țara este în fierbere, protestele nu mai contenesc. Aceeași Asociație pentru Energie Inteligentă susține că o birocrație inutilă, dar prevăzută în Lege, este un mijloc de eliminarea IMM-urilor de la plafonare. Ceea ce înseamnă împingerea acestora spre faliment!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here