Învaţă de la fluturi !

490

Titlul este din memorie şi făcea parte dintr-un refren cântat de folkista Adriana Ausch în Cenaclul Flacăra, fondat şi condus de poetul Adrian Păunescu. Adriana Ausch a plecat în Germania, cu mult înainte de ‘89. Niciodată nu şi-a vorbit de rău ţara. Nici măcar cât Preacinstitul, Preacuratul şi Profesorul de politică Traian Băsescu. Şi pentru fluturi, zborul şi viaţa erau o povară. Numai pentru Guvernator totul e roz-bon-bon acum. Ca şi pe vremea portocaliilor.

Îl admir pentru modul de gândire, dar şi pentru scriitura domniei sale pe prozatorul, editorialistul şi avocatul Marian Nazat. Mie greu, dacă nu imposibil să mă apropii de fineţea şi subtilităţile frazelor sale. Ocoleşte cu măiestrie stilistică numele şi prenumele care ne strică nouă viaţa de toate zilele. Dar asta e o altă poveste. Butonând o telecomandă, am dat şi peste o afirmaţie superbă a fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu. Sper că nu i-am greşit numele. Discutând liber de prevederile noii Constituţii, moderatoarea care l-a invitat îl provoca să comenteze nişte afirmaţii ale celui ce se credea cândva Zeus.
Calm, aşezat în fotoliul invitatului la emisiune, parlamentarul liberal de azi ne-a spus un mare adevăr. De ce să-l mai ascultăm pe Traian Băsescu? Merită? I se dăduseră – pe ecran, filmate – nişte învăţături ale celui atoateştiutor despre politică. Din câteva aşa-numite lecţii de politichie date de el tinerilor politicieni. Câtă dreptate avea şi are Tudor Chiuariu!
Presa şi, în genere, mass-media băsistă fusese invitată să afle o chestie. Cum că Guvernatorul Traian Băsescu se conversase telefonic cu cineva. Vorba cuiva: „Asta în vreme ce alţi preşedinţi de ţări îşi folosesc influenţa şi relaţiile adevărate, nu închipuite, pentru a extinde relaţiile economice, pentru a aduce bani mai mulţi în ţările lor.” Ce se întâmplase, de fapt? Băsescu şezuse la taclale cu un ajutor de licurici, cum este Joe Biden, vicepreşedintele SUA. Bietul Băsescu vroia, probabil, să vorbească la aparatul telefonic, desigur, cu Obama. Dar liderul de la Casa Albă i-a dat, a nu ştim câta oară reject! De fapt, Oama n-a avut şi n-o să aibă timp de el.
Îi rog pe cititori să-mi ierte prea desele referiri la acela care nu merită. O s-o fac din ce în ce în mai rare. Spre deloc!
Ion Predoşanu

P.S. Premierul Victor Ponta se ocupă cu treburi serioase. Se întâlneşte la Berlin cu Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, şi a declarat: „În mod sigur, vizita din Germania are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la un nivel care a existat în anii trecuţi(…)”. Noi, optimişti din fire, sperăm să se ajungă la un nivel chiar mai ridicat. Mai ales că, în Germania, creştin-democraţia va pierde alegerile (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here