Salvatorii insolvenţei primăriilor!

379

Mă număr printre acei sceptici, fiind încă şi eurosceptic, ce cred în analiştii financiar-bancari ce afirmă că vârful de criză economică al României va apare abia peste doi ani. Dificultăţile de acum, la nivel social, sanitar, educaţional şi ca nivel de trai ni se vor părea floare la ureche.

Între timp, Monitorul Oficial a publicat Ordonanţa Guvernului privind insolvenţa primăriilor – dar nu numai a lor, ci şi a celorlalte unităţi administrativ-teritoriale, precum Consiliile Judeţene – şi deci aceasta se poate aplica. Ordonanţa poate fi o soluţie reală şi radicală pentru problemele datoriilor acestora. În fapt, Ordonanţa completează unele articole existente în Legea finanţelor publice locale. Rândurile de mai sus reprezintă, totuşi, o prezentare generică a unor situaţii nedorite din judeţe. Aşa, de pildă, Gorjul are numai patru primării de comune intrate în insolvenţă. Nu-i mult, iar insolvenţa nu diferă cu aceea aplicată societăţilor comerciale – firme de stat ori private.
Chiar de voi fi acuzat că folosesc un exemplu prea la îndemână pentru mine o voi face. Ei bine, la rectificarea bugetară de acum vreo două luni, Primăria Peştişani a primit o sumă babană din partea generosului Consiliu Judeţean Gorj. Unde, se vede treaba, are pile. Ceva în jur de 24-28 de miliarde lei vechi. Cam cât avea de achitat Primăria Peştişani în urma pierderii procesului cu firma omului de afaceri Dan Floarea, pierdere bazată pe un document semnat de primarul suspendat ing. Florin Pavel.
Acum, nu bag mâna-n foc pentru utilizarea banilor primiţi cu dărnicie din partea CJ Gorj. Cert este că oameni din primărie, printre acre şi contabila şefă, se plâng de proasta gestionare a acestora. Mai prin iarnă, însuşi viceprimarul investit cu puteri depline de primar – deci de ordonator de credite – şi-a mobila propriul birou ultimul răcnet, cu birou nou, laptop şi plasmă. Ba mai vroia să schimbe şi termopanele, care săracele fuseseră puse noi în luna decembrie 2012! Tot liberalul libertin Ilie Fuiorea, viceprimarul ce nu mai ţine seamă nici de jurişti sau de Consiliul Local Peştişani i-a mai plătit şefului său de la judeţ, Dian Popescu, alţi vreo 600 de milioane lei vechi pentru nişte lucrări inexistente la investiţia născută moartă – stadionul şi terenul de fotbal „PAVEL ARENA”. La 6 km de Peştişani şi 4 km de Arcani, într-o zonă fără curent electric şi fără reţea de apă sau de canalizare!
Astăzi, la ora 16, se ţine o nouă şedinţă ordinară de Consiliu Local. Tot fără documente-acte prealabile trecute prin comisii şi puse la dispoziţia consilierilor locali. Nu de alta, dar s-ar mai risipi alţi bani – evident, ai comunităţii – pentru nişte steaguri. O investiţie inutilă, dar costisitoare.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here