Zigzag fără americani, dar cu multe Premii la Festivalul „Tudor Arghezi”!

327

PLEACĂ AMERICANII DE LA BECHTEL? Cel puţin aşa se doreşte. Cabinetul Ponta ia la puricat contractul semnat de firma americană cu Guvernul Năstase în 2004. Şi, cum se ştie, când iei la puricat ceva găseşti purici mulţi, chiar dacă ei nu există. Nu-i cazul acum. În 2004, guvernul de atunci negociase un contract a cărui valoare se cifra la suma imensă de 2,2 miliarde de euro.

Corpul de Control al premierului Ponta este decis să ne scape de americani, după ce românii îi aşteptaseră 50 de ani. Fără ca americanii să vină! Acum, urmează rezilierea contractului, o reziliere care ne-ar costa vreo 10% din valoarea totală a contractului renegociată, tot în defavoarea României, de guvernele ce au urmat. Ministrul Şova apreciază plecarea americanilor ca fiind o chestiune de zile! Cum spuneam, pe fir a intrat Corpul de Control al primului ministru, Victor Ponta. Datele oficiale spun că firma Bechtel a izbutit să finalizeze numai 52 de kilometri din Autostrada Transilvania şi a lăsat neterminaţi alţi 60 de kilometri, mai precis tronsonul Suplacu de Barcău-Borş. Cu toate că pentru această nereuşită – în fapt un furt – americanii au încasat până acum nu mai puţin de 1,25 miliarde de euro!
CUM STĂM CU NOUACONSTITUŢIE? Şeful Comisiei parlamentare pentru elaborarea Constituţiei celei noi – Crin Antonescu, Preşedintele Senatului şi al PNL, are probleme în partid şi nu s-a mai pronunţat asupra subiectului în discuţie. Între timp, acest inamic al UDMR în campaniile electorale precedente a participat ca invitat, destul de curtenitor, la Congresul formaţiunii pretins politice – deşi e doar o uniune – a unei părţi a maghiarilor din România. Unde s-a înţepat niţel cu amicul colegul de alianţă, şi copreşedinte al USL, Victor Ponta, preşedinte al PSD şi prim ministru. S-au comportat de parcă ambii regretau absenţa UDMR de la guvernare!!! Totuşi, prof.univ.dr. Cristian Pârvulescu, preşedintele Forumului Constituţional, ne-a lămurit că acesta îşi vede de treabă. Şi că ţine seama şi de opiniile societăţii civile, urmând ca, prin toamnă, o primă formă a noii Constituţii să intre în dezbaterea Parlamentului României. Iar prin octombrie-noiembrie să aibă loc, după aprecierea domniei sale, un referendum pentru consfinţirea viitoarei Constituţii.
HEMORAGIE DE PREMII. Aşa cum aţi putut citi în relatarea scriitorului Ion Popescu-Brădiceni despre desfăşurarea Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi”, la ediţia din acest an, s-a bătut recordul la Premii! Cine zicea că ar fi criză? Iată că se poate! Unul dintre ele i-a revenit sârbului Dragoliub Firulovici, cantautor şi chitarist, poate şi poet – deşi n-avem ştire -, iar în timpul liber, că tot are destul, şofer al academicianului Adam Puslojici. Ultimul fiind poet adevărat, tălmăcitor – cu toate că nu şi-a făcut timp şi pentru Tudor Arghezi -, ba chiar şi membru de onoare al Academiei Române. Păi dacă un împărat roman şi-a făcut calul Senator al Romei antice, un şofer de academician de ce n-ar primi un Premiu pentru promovarea operei argheziene. Pe care, probabil, o cară în portbagajul autoturismului personal! Iar numele premiantului l-a divulgat oratorul Ion Cepoi, directorul festivalului!
Ion Predoşanu

P.S. Pe banii statului, că doar bugetul Senatului de acolo provine, Senatorul PSD Mircea Geoană vizitează Danemarca şi Groenlanda. Nu-i exclus ca – în concurenţa sa acerbă cu Traian Băsescu – Mircea Geoană să fi furat startul în bătălia pentru un post de secretar general NATO. Unde are pile, fiind membru al comisiei Politice a Adunării Parlamentare a NATO (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here