Săptămâna luminată, dorinţe şi dificultăţi !

274

Chiar săptămâna luminată se numeşte prima săptămână ce urmează Învierii Domnului Iisus Hristos şi se termină în duminica următoare – Duminica Tomii (sau a Sfântului Apostol Toma). Este o săptămână în care se fac cadouri celor dragi, vecinilor şi nevoiaşilor.

O săptămână presărată cu picături de iubire pentru aproapele nostru şi Lumină. Lumină lină în inimi şi în suflete. Creştinii ortodocşi, dar nu numai ei ci creştinii în genere văd în Săptămâna Luminată începutul unei perioade de sărbătoare, ce se continuă vreme de cincizeci de zile de la paşte, până la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). În tot acest timp, creştinii ar trebui să se salute cu urarea „Hristos a Înviat!” şi de la Înălţare cu „Hristos S-a Înălţat!”, urmate de răspunsurile „Adevărat a Înviat!” şi, respectiv, „Adevărat S-a Înălţat!”
*
Pe 7 mai s-a împlinit un an de zile de când USL a preluat guvernarea. La început prin căderea Guvernului MeReU, apoi cu o majoritate confortabilă rezultată din alegerile parlamentare. O guvernare dificilă, ca să nu-i spunem de-a dreptul grea. În condiţiile moştenirii unor găuri negre la mai toate ministerele. Acum, copiind modelele ţărilor membre ale Uniunii Europene şi mai ales pe cel francez, Cabinetul Ponta are mai multe portofolii. Unele cu drepturi depline, altele cu delegaţie. Ca orice guvernare ce se vrea sănătoasă şi de lungă durată, după alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, Corpul de Control al primului ministru a purces la întocmirea unor rapoarte de audit. Cele mai grase dosare s-au îndreptat către Parchetul General şi DNA, care-au avut şi mai au şefi băsişti. E şi motivul sau pricina pentru care dosarele zac prin sertarele ori chiar seifurile respectivelor instituţii controlate de Băsescu. Departe de ochii procurorilor. Şi, evident, de ai opiniei publice. Cât despre ajungerea acestora în instanţele de judecată, va mai curge multă apă pe Dâmboviţa ori pe Jii până se va face curăţenie generală. Guvernul Ponta a plecat la drum cu un imens capital de încredere, câştigând la pas alegerile locale şi parlamentare(cu un scor zdrobitor!). Din păcate, speranţele în guvernarea USL au început să scadă. Ce-i drept, Executivul Ponta a reîntregit salariile bugetarilor, a dat înapoi unele sume impozitate ilegal de Boc. Plus o mică parte din rata inflaţiei, ca indexare a pensiilor. Başca o infimă creştere a salariului minim pe economie. Deşi economia ţării gâfâie încă, în ciuda unor raportări optimiste. Nici mediul privat nu se simte prea bine, fiscalitatea fiind ridicată. La fapte bune am mai putea adăuga decizia băgării în insolvenţă a Hidroelectrica. Deşi, în opinia mea, Hidroelectrica nu era falimentară! Totuşi, măsura este salutară întrucât insolvenţa a permis renunţarea la contractele oneroase cu firmele „băieţilor deştepţi”. Astfel, s-a oprit furtul banilor publici la fel ca la Poşta Română şi la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Faţă de aşteptările majorităţii electoratului, totuşi, sfârşitul regimului Băsescu înainte de 2014 nu se întrevede cu ochiul liber. O oază de speranţă ar fi adoptarea mai rapidă şi în condiţii limpezi a noii Constituţii. Una revizuită, la care Comisia parlamentară împuternicită cu această misiune, condusă de Preşedintele senatului României, Crin Antonescu, va lucra mai serios din 20 mai 2013.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here