Ca la noi, la nimeni – Proteste la București, sărăcie în toată țara!

1054
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Sărac, dar spontan.” – Victor Martin, Din Violatorii zilei de mâine

Ieri, într-o zi de marți, 21 decembrie, mai peste tot în țară au fost temperaturi scăzute, deși mijise soarele. Un soare cu dinți, cum se zice pe la mine prin Peștișanii Gorjului. Și totuși, liderii Alianței pentru Unirea Românilor(AUR) anunțaseră că susțin financiar sosirea, la București, a 2.000 de oameni care, altfel, nu-și puteau permite pe sărăcia care a pus stăpânire peste România, în ultimii 32 de ani cu democrație originală și adesea cu încălcare drepturilor fundamentale ale omului, prevedere existentă în Constituție, dar nu și în viața cea de toate zilele.
Altfel, protestul din București a început în fața Parlamentului României, cu participare numeroasă, vocală și non-violentă. Numai că, la un moment dat, protestatarii au forțat porțile din fața Parlamentului României, au deschis una – nu mi-am dat seama dacă au și rupt-o, întrucât le-ar fi fost greu, porțile fiind din fier forjat –, iar forțele de ordine fuseseră depășite.
Cică ar fi vorba de un protest spontan, neautorizat, și totuși forțele de ordine au aplicat amenzi. Nu mi-am dat seama dacă oamenii s-au speriat de sumele amenzilor, iar la final s-au îndreptat spre sediul Guvernului Ciucă, la Palatul Victoria.
Protestatarii avuseseră intenția să protesteze contra intenției de a fi legiferată introducerea Certificatului verde, sau a Certificatului COVID-19, cum s-o fi numind această modalitate de a-i obliga pe oameni să se vaccineze contra voinței lor, sub amenințarea că, altfel, își vor pierde locurile de muncă. Curat murdar, Coane Fănică, așa cum zicea un personaj al marelui Nenea Iancu Caragiale, de la noi din Haimanale, județul Prahova.
Cum spuneam, printre protestatarii spontani au existat și vreo 2.000 de membri ai Alianței pentru Unirea Românilor(AUR), în frunte cu unul dintre liderii lor, copreședintele George Simion. Acesta, anunțase participarea la proteste a celor care sunt membrii AUR. Dar, ce să vezi, mitingul sau protestele nu și le asuma nimeni. Atât erau ele de „spontane”.
Cum tot spontană, ziceau și feroviarii care luni, 20 decembrie, blocaseră 261 de trenuri de persoane, printr-o grevă, la fel, neanunțată.
Și aici este greu de priceput cât era greva feroviarilor de spontană, din moment ce Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS) susținea că el știa de grevă încă de săptămâna trecută și, personal, anunțase Ministerul Transporturilor de ceea ce avea să urmeze!
În cursul zilei de luni, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD) i-a contactat pe liderii sindicali din CFR Călători SA, a negociat cu ei și greva s-a stins după 9 (nouă!) ore. Mai mult, Ministerul Transporturilor a oferit călătorilor, cărora li se dăduse peste cap ziua, ceaiuri calde și apă de băut.
Iar greviștii de la CFR Călători SA au izbutit să obțină și o creștere salarială de 10%!
Cert este că lumea românească este sărăcită rău, iar în cazul feroviarilor, nu li se măriseră retribuțiile așa cum prevedea Legea Feroviarilor, inițiată de Guvernul PSD în 2019 și prorogată/amânată doi ani la rând. Mai întâi de Guvernul Orban, minoritar PNL, și apoi de Guvernu Cîțu, al Coaliției Dreptei Austerității, formată din: PNL, USR și UDMR.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here