Cu Buget la Guvern, fără buget la primării!

315

Slujitorul meu, internetul, m-a ajutat niţel în elucidarea sumelor prevăzute în Proiectul Bugetului de Stat pe anul 2013. Parţial, căci nicăieri n-am găsit sumele pentru serviciile de informaţii. Care crescuseră în vremea guvernărilor Boc-iste ameţitor, exact când se tăiau salariile bugetarilor cu 25%!

Mă rog, faptul că la Camera Deputaţilor şi la Senat nu s-au aprobat în şedinţa Cabinetului Ponta măriri, în ambele situaţii rămânând exact sumele existente şi anul trecut mi-au dat oarecare linişte. În plus, dacă pe 2012 Administraţia Prezidenţială – cu un aparat de consilieri cu rang de secretari de stat numeros – avea 27 milioane de lei, ei bine, atâta este suma alocată şi pentru anul fiscal dureros 2013!
Din memorie, am priceput că la ministerele Transporturilor, Dezvoltării, Afacerile Europene, Finanţele Publice şi Sănătăţii se înregistrează unele creşteri. Ca şi la Educaţie, era să uit. Din păcate, văduvit va fi şi în acest an Ministerul Culturii. Şi atunci devine tot mai inexplicabilă crearea de Filiale Judeţene ale Institutului Cultural Român. Pentru că, nu-i aşa, dacă nici actualele structuri culturale de la nivelul judeţelor nu vor putea fi susţinute, la ce bun încă una?
Am mare încredere în Liviu Voinea, universitar şi economist de talie mondială, fost secretar de stat în Guvernul Ponta 1 şi acum răspunzător de Buget. După întâlnirea cu delegaţia FMI, s-a revizuit în scădere creşterea economică prognozată iniţial a fi de 1,8%. Una peste alta Proiectul de Buget pe 2013 este fundamentat pe o creştere economică de 1,6% faţă de 2012, cu o inflaţie anuală medie de 4,3%, la un curs mediu de 4,5 lei-euro şi cu un deficit de 2,1% din PIB. În Comisiile Parlamentare de Buget-Finanţe lucrurile au mers şnur. Astăzi va fi aprobat Bugetul pe 2013 şi încă nu-i prea târziu. A nu se înţelege că aceste trei săptămâni ţara a funcţionat fără Buget, fiind în vigoare cel de anul trecut. Păcatul e că nu-i linişte şi pace la nivelul primăriilor, unde frecuşurile şi interesele meschine au tărăgănat aprobarea organigramelor şi a bugetelor locale.
Tristeţea vine de la faptul că numărul total estimat al şomerilor ar fi de 465.000 persoane, cel al angajaţilor de numai 4,485 milioane de persoane – dintre care 1,187 milioane în sistemul bugetar -, în timp ce numărul total al pensionarilor depăşeşte 5,452 milioane de persoane.
Va fi un an extrem de greu, dar nu se vor mai face la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, peste care împărţea milioanele de euro portocalia Elena Udrea! – acum despărţit în două distincte, după modelul Comisiei Europene – investiţii aiurea gen săli şi terenuri de sport inutile, ca la Primăria Peştişani, ori telegondole ca la Piatra Neamţ şi în Valea Jiului. Ambele cam, fără rost şi, mai ales, fără turişti!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here