Candidaţii comozi uită turismul!?

346

După afişele electorale lipite de-a valma, şi unde trebuie şi unde nu, e limpede că ne aflăm în campanie. Pe la noi, prin Gorj, cel mai activ e şi ăl mai mare mincinos – Dan Diaconescu (In)Direct. Are şi de ce să se zbată, ce-i de colea o imunitate parlamentară? La câte fraude, şpăgi şi promisiuni neonorate a comis e de-nţeles, săracul. Sărac cu duhul, că după avere n-ar fi ăl mai indicat să deschidă ciocul despre „ciocoi”!

Din păcate, pe mulţi dintre cei lipiţi de garduri ori căţăraţi pe stâlpii din oraşe şi sate nu-i cunoaşte lumea. Dar deloc. Unii or fi ocupaţi, alţii chiar bolnavi, şi atunci chiar că nu-i mai înţeleg de ce s-au înscris. Prin 2009, la alegerile prezidenţiale, pe strada Victoria din Târgu Jiu, am dat nas în nas cu candidatul la prezidenţiale retras, din proprie iniţiativă, Prinţul Radu. Căruia unii îi mai ziceau şi de Hohenzollern, fără să pricep bine de ce. Cu el era de înţeles, un candidat la prezidenţiale poate primi şi sponsorizări externe. Ceea ce nu-i de colea.
Gorjul nostru pitoresc nu are cine ştie ce staţiuni turistice. Face excepţie Săcelu. O Staţiune făcută praf de privatizări frauduloase şi acordarea bazei de tratament, în exclusivitate, minerilor. O fi bine, o fi rău? Cert este că după douăzeci şi ceva de ani, staţiunea a dat mult înapoi. A încercat Costel Surdoiu să construiască o pensiune, cu bani de la Shapard, cam 70% şi restul contribuţie proprie. N-a mers. Aud că a transformat-o în Cămin de bătrâni, ceea ce nu-i deloc de neglijat!
Constat, cu părere de rău, că Măriile lor candidaţii se ţin departe de alegători. Şi atunci, cum vor oare să fie votaţi? Tare mi-e teamă că, pe 9 decembrie, participarea la urne va fi dintre cele mai scăzute. Vinovaţi ar fi tocmai candidaţii, partidele şi alianţele electorale. Mai ales că votul uninominal, conform legii electorale actuale, presupune o contribuţie financiară consistentă din partea candidaţilor. Iar criza economică îşi spune şi ea cuvântul.
La bazaconiile celui mai Pinopcchio dintre candidaţi, cum că va da 20.000 de euro fiecărui votant au intervenit amendamente. Cică s-ar da numai dacă ajunge la guvernare, punând în cârca viitorului Guvern – pe care nu-l va prinde – nereuşitele minciunilor lui.
Sigur, proiectele candidaţilor sunt, de fapt, în linii mari cele ale formaţiunilor din spatele lor. Şi cum ei nu prea bat judeţul, ce să credem? Numai proiectele USL sunt palpabile şi dătătoare de speranţe. Şi cum Măriile lor – candidaţii – sunt mulţi, nici măcar cheltuieli turistice în beneficiul Gorjului nu se încasează.
Cât despre proiecte turistice pentru care să se bată vreun candidat – indiferent de formaţiunea pe care-o reprezintă – nu se spune nimic. La Tuşnad, după 23 de ani, s-a ajuns la ocuparea capacităţilor de cazare dinainte de 1989. Despre Săcelu, am vorbit. Dar ce ne facem cu turismul religios şi cultural? La Tismana, hotelul a trecut în administrarea Mănăstirii. Nimeni nu ştie care-o fi fost rostul. Iar la Târgu-Jiu beneficiem de Ansamblul Brâncuşi. Cu toate acestea ofensiva turistică a Gorjului şi a municipiului Târgu Jiu, în primul rând, lipsesc cu desăvârşire. Primarul şi Direcţia creată în jurul fostului Centru pentru Cultură şi Artă „C. Brâncuşi” ştiu de ce. Dar tac! Filozofic.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here