Cu sau fără preş.-Jucător, viaţa românilor merge mai departe

412

S-au dus vremurile cu preşedintele suspendat, referendumul s-a constituit într-o victorie de care-a profitat şi profită învinsul, fostul preşedinte-jucător Traian Băsescu. Şi toate astea din pricina oamenilor pe care şi-i plantase, pe grase posturi de judecători ai Curţii Băsescului, taman acela care ştia că va avea nevoie de serviciile lor.

Nu-i o muncă uşoară pentru actuala majoritate parlamentară formată în jurul USL nici administrarea treburilor ţării aflate la ananghie, dar nici activitatea legislativului. De la care se aşteaptă în 2013 schimbarea Constituţiei, şi în sesiunea de toamnă posibile revizuiri-înlocuiri ale unor legi proaste din vremea guvernării Boc-iste. Precum Legea pensiilor, eventual, şi mult prea învechita Lege a Curţii Constituţionale a României. Una care să permită accederea în demnităţilor de judecători ai CCR a unor veritabili specialişti în drept, cu CV-uri adevărate şi nu a unor politruci de genul lui Augustin Zegrean ori a unor posibili clienţi ai clinicilor de psihiatrie, aşa cum este doamna judecător Motoc.
Luându-şi în serios rolul de prim ministru, Victor Ponta s-a întâlnit şi el cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti. Cărora le-a prezentat liniile directoare ale politicii externe a României, mulţumindu-le totodată pentru eforturile acestora din ultima vreme de a face cunoscută situaţia reală de la Bucureşti. Unde n-a fost nicio lovitură de stat, că dacă ar fi existat o asemenea aiureală susţinută doar de preşedintele suspendat şi de bruma de pedelei ce mai roiesc în jurul domniei sale s-ar fi schimbat, cu siguranţă, inclusiv conducerile DNA şi ale Parchetului General. Ori despre mandatele lui Daniel Morar, la cârma DNA, şi al Laurei Codruţa Koveşi, la Parchetul General, Victor Ponta s-a mulţumit să afirme că nu vor mai fi prelungite. Şi deci se vor încheia, fiind înlocuiţi pe căile legale şi fără politizare.
Cât despre politicile economice proprii României lăsate cu mari/imense datorii externe, premierul Victor Ponta s-a exprimat astfel: „Sunt un prim ministru care împărtăşeşte în mod clar mai degrabă viziunea economică şi viziunea de viitor pentru uniunea Europeană a noului preşedinte al Franţei, dar în acelaşi timp cred că putem să folosim în interesul României opţiunea preşedintelui ţării pentru măsuri de austeritate şi măsuri de disciplină bugetară”.
Din păcate, la datoriile externe – altele decât cele la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană – s-au mai adăugat altele în primul semestru din 2012, cifrate la 12 miliarde de lei. Iar viceprim-ministrul şi ministrul finanţelor Publice, Florin Georgescu, a anunţat că ţara ar mai avea nevoie de alţi 3,3 miliarde de lei(circa 900 de milioane de euro) ce se intenţionează a fi procuraţi prin bonuri de trezorerie. Şi aici mai apare o altă intervenţie/cerinţă păguboasă, impusă de FMI, că doar nu… turcul (citeşte FMI!) plăteşte, ci tot viitoarele generaţii de români!
Sunt semne limpezi că USL se ţine de promisiuni, chiar dacă viaţa şi criza vor fi obligate să coabiteze. Strângând cureaua.
P.S. Extrem de ingenioasă caricatura amicului meu Puiu Găzdaru, de la Jurnalul Naţional, care satirizează preşul-jucător printr-un portret simbolic în care 7,4 milioane de români i-au pus coarne lui Traian Băsescu, ce seamănă izbitor cu semnul Victoriei luptătorilor din Decembrie ‘89!
Ion Predoşanu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here