Pontul lui Ponta

490

Foto predoIniţial mă bătea gândul să încerc să scriu ceva cu titlul nimic despre „roşii”! Nu ca partid, ci despre cum şi-a început drumul în viaţă un băieţan plecat pe la 11 ani din România. Şi cum a reuşit el în viaţă, vânzând, la început, roşii într-o piaţă de la Tel Aviv. Îl lăsase patronul vreo cinci săptămâni să vândă roşii, deşi nu ştia limba.

Totuşi, puştiul s-a descurcat cu vreo sută de cuvinte. Mai ales că nimeni n-o ştia ca lumea, majoritatea constituind-o aceia care aveau ca limbă de comunicare o alta, de pe unde veniseră. Între timp, ajuns în SUA, omul s-a şcolit bine şi a revenit acasă, în România adică, în fruntea unei fundaţii, dar şi ca om de afaceri. Nu-i mulţumit de guvernele care se tot schimbă, dar este un optimist incurabil. Cerşeşte bani şi trimite, prin respectiva fundaţie, copii fără părinţi la şcoli în străinătate. Mai mult, de şapte ani trudeşte la un vis al său: cum să aducă pentru prima dată în Europa, Miss Univers, la noi. Mai are şic la proiecte bravul român Mike Costache! Un american sadea, de ani de zile, dar care n-a uitat că-i român. Iar acum sprijină tinerii fără posibilităţi ai României şi, pe viitor, turismul nostru.

*

Şi totuşi, cei mai mulţi aţi aştepta să aflaţi cam ce-a căutat prin Statele Unite ale Americii liderul social-democraţilor din România, Victor Ponta. Ca la orice vizită extrem de bine organizată, evident, informaţiile lipsesc. Şi ce dacă! Omul politic Ponta creşte pe zi ce trece. Sub toate aspectele. Este mai diplomat, nu se aruncă să riposteze la orice provocare şi, se vede treaba, îşi îmbogăţeşte cunoştinţele pe tărâmul economic şi financiar-bancar. Capitol la care copreşedintele USL, Crin Antonescu, este cam sărăcuţ. Revenind la subiectul vizitei în America, să recunoaştem, discreţia a fost aproape totală de ambele părţi. Cum este şi normal. În fond, Victor Ponta şi Crin Antonescu – liderii USL – au voie să-şi alcătuiască programul vizitelor aşa cum cred ei de cuviinţă. Nimic nu s-a schimbat în principiile cu care îşi pregătesc posibilitatea câştigării alegerilor parlamentare. Ei nu au renunţat cu nimic din cerinţele anterioare: alegerile anticipate şi schimbarea preşedintelui Traian Băsescu. Cu care Victor Ponta este convins că nu se poate coabita atunci când, după toate probabilităţile, USL va ajunge la guvernare. Deocamdată, iarna grea şi gerul năpraznic împiedică manifestaţiile de stradă. Ceea ce nu înseamnă că populaţia nemulţumită a renunţat la ele. Iar partenerii dialogurilor dintre Ponta, Corlăţeanu şi generalul Dobriţoiu, în fond, o delegaţie a USL, s-au purtat cu partenerii americani în condiţiile în care aceştia cunoşteau prea bine că, pe la noi, oamenii sunt în stradă. Nimic surprinzător, din moment ce Statele Unite ale Americii au la Bucureşti o ambasadă extrem de activă. Şi care, prin Ambasadorul său, şi-a exprimat nu o dată opiniile critice faţă de derapajele democratice. Şi ce e rău în asta? Liderul USL Victor Ponta mai fusese şi la Bruxelles împreună cu copreşedintele Crin Antonescu. Doar principalii aliaţi ai României sunt Uniunea Europeană şi SUA. Iar cele două mari puteri trebuie să ştie că prin venirea la Putere a actualei Opoziţii, România îşi va respecta tratatele şi politica externă faţă de ele. Că a făcut bine ori a făcut rău? Ei bine, acesta este pontul lui Ponta! Şi numai viitorul ne va dezvălui cât de bine a procedat. Ca şi la prezenţa sa în Parlamentul României, cu ocazia votului de investitură pentru primul ministru interimar – dar politic – Mihai Răzvan Ungureanu, eu unul, apreciez că s-a comportat extrem de civilizat. Dovedind, şi atunci, o maturitate politică pe care degeaba adversarii lui i-o neagă.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here