Gorjean acuzat în Austria de mai multe furturi

2073

Un bărbat de 34 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, este cercetat în Austria pentru comiterea mai multor furturi prin efracție. Curtea de Apel Craiova a decis arestarea bărbatului, după ce pe numele gorjeanului a fost emis un mandat european de arestare.

Bărbatul a declarat că se prevalează de regula specialității și este de acord cu predarea către autoritățile austriece, după soluționarea dosarului aflat pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu, în care este judecat pentru infracțiuni la regimul silvic.
Gorjeanul este acuzat în Austria de comiterea a cinci infracțiuni de „furt grav prin efracție”, pedeapsa maximă prevăzută de legea statului austriac fiind de 3 ani închisoare.
Bărbatul este suspectat că în noaptea de 27/28.06.2019 a sustras, prin efracție, bunuri de pe șantiere a căror valoare depășește 5.000 de euro. Târgujianul a spart mai multe containere de construcții de unde a plecat cu diverse unelte și aparate electrice.
Bărbatul este inculpat și în țară, fiind judecat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și sustragere de material lemnos. În prezent, dosarul de pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu se află în faza de judecată, fiind acordat termen la data de 26 octombrie în vederea administrării probei cu înscrisuri.
Conform legii, în situația în care persoana extrădată este cercetată penal de către autoritățile judiciare române, predarea acesteia se amână până la soluționarea definitivă a cauzei. În caz de condamnare cu executarea în regim de detenție a pedepsei, predarea se amână până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea pedepsei la termen.
Pe cale de consecință, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea bărbatului pe o perioadă de 30 zile. „Admite cererea de executare a mandatului european de arestare emis la data de 13.03.2020 de către autoritățile judiciare din Austria-Procuratura St. Pölten în dosarul nr. 7 St 37/20m pe numele persoanei solicitate. Ia act de consimțământul la predare exprimat de persoana solicitată. Dispune predarea persoanei solicitate către autoritățile judiciare austriece cu respectarea regulii specialității. (…) dispune amânarea predării persoanei solicitate până la soluţionarea definitivă a dosarului aflat pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu, iar în caz de condamnare cu executarea în regim de detenţie a pedepsei până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea pedepsei la termen. Dispune arestarea persoanei solicitate pe o perioadă de 30 zile, în vederea predării, la data încetării motivelor care au justificat amânarea, potrivit art. 109 alin. 3 din aceeași lege. Dispune emiterea mandatului de arestare în vederea predării”, potrivit sentinței judecătorilor din Dolj, sentința fiind definitivă.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here