Branduri gorjeneşti

509

bunila (1)Fără îndoială, văzând acest titlu, v-aţi gândit probabil că ne reîntoarcem la Brâncuşi.

Brandurile artistice sunt universale şi de necomentat. Însă, mai există şi altfel de branduri, cele cotidiene, despre a căror forţă de moment merită să inserăm câteva cuvinte.

 

Aş încerca să scriu ceva despre brandul Columbeanu şi, ca să pot scrie ceea ce trebuie, voi reaminti o anecdotă cu Hans Christian Andersen. Povestitorul nordic era un bărbat extrem de inteligent, însă deloc atrăgător fizic. La o reuniune mondenă a fost invitat la dans de o balerină celebră pentru frumuseţea ei, aceasta i-a propus scurt să facă împreună un copil, care să fie frumos ca ea şi deştept ca Andersen. Povestitorul, a răspuns cum era de aşteptat: „dar dacă fiul urmaşul nostru ar fi frumos ca mine şi deştept ca dumneavoastră!”, integrând în destine pe Bunul Dumnezeu.

Acest lucru i s-a întâmplat şi lui Irinel Columbeanu, gorjeanul nostru care, printr-un proces neverosimil câştigă şi pierde o fetiţă, frumoasă precum Mica Sirenă, copil pe care l-a avut dintr-o căsătorie cu fotomodelul Monica Gabor.

Despre Irinel Columbeanu lumea nu mai scrie cu aceeaşi admiraţie dovedită atunci când şi-a făcut familia cu o tânără absolventă de liceu, căreia în afară de o oarecare frumuseţe i-a oferit notorietate şi bogăţie. Columbeanu este un personaj de vârsta mea şi dacă ţinem cont că viaţa se împarte în cicluri universale, la vârsta de 54 de ani şi 8 luni, fiecare persoană intră în cea de-a treia etapă a ciclurilor jupiteriene, adică în etapa de îmbătrânire.

Drept urmare, şi sentimentele lui Irinel Columbeanu pentru Irina, moştenitoarea sa genetică, sunt de neexplicat pentru necunoscători, deoarece în dragostea pentru Irina se împletesc şi sentimentele de tată şi cele de bunic, conform legilor astrale. În consecinţă, Irinel este prada unei dureri complicate şi este păcat ca gorjenii să privească indiferenţi drama lui, care, probabil, cu timpul va trece în tăcere.

Columbeanu ar fi putut însemna foarte mult pentru Gorj dacă s-ar fi implicat în politică, dacă ar fi dorit să traseze în viaţa publică nişte direcţii, însă s-a comportat boem, ca un boier de viţă veche, îndrăgostit nebuneşte de o fată frumoasă, care nu mai recunoaşte faptul că Irinel i-a închinat viaţa şi acţiunile sale vreme de câţiva ani.

Notă! Filosofii orientali afirmă următoarele: „copiii noştri nu sunt copiii noştri. Ei vin dintr-o lume pe care nu o cunoaştem şi se duc în alta unde noi nu vom ajunge niciodată”. Un părinte bătrân are foarte puţină vreme de stat împreună cu urmaşul său. În consecinţă, îi recomand lui Irinel Columbeanu să-şi lase copilul alături de părintele care are o speranţă de viaţă mai mare decât a lui, însă, să fie aproape de el spiritual, sufleteşte şi material. Poate că sfatul meu nu-i va alina durerea despărţirii, dar îl va linişti şi nu-l va consuma mult prea repede.

Personajele cu aer boem sunt cele care lipsesc din peisajul stării de criză din societatea românească.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here