Nu te supăra frate!

458

bunilaDe Ziua Victoriei, în toate localităţile care se respectă din Gorj s-au depus coroane de flori de către emisarii politici ai puterii şi opoziţiei şi de către diverse forme de organizare civică, economică sau sindicală. Depunerea de coroane de flori reprezintă o simbolistică formală atâta vreme cât politica românească nu are morală.

Istoria s-a consumat şi se va întâmpla însă întotdeauna din iniţiativa şi cu participarea oamenilor politici sau a conducătorilor unor naţiuni, indiferent dacă la ruleta timpului ei rămân câştigători sau nu. Cei 20 de ani de democraţie patetică din România au adus actuala clasă politică în categoria perdanţilor deoarece prin efortul ei în acest moment trăim o sărăcie lucie şi ne exprimăm stoic, cum nu ar trebui. În această pledoarie au loc însă şi politicienii aleşi ai Gorjului, ale căror mandate întinse pe 20 de ani nu au prea adus nimic valoros în dezvoltarea judeţului. Unii dintre ei s-au dus la cele sfinte şi despre ei, conform tradiţiei, numai de bine. Alţii au reuşit să coboare în ridicol, ratând obiectiv după obiectiv, şi parcă nu ar fi fost îndeajuns, compromiţând şi ideea de reprezentare politică a unui judeţ. Dacă pentru prefecţi statul a găsit o categorisire prin care să-i mute de acolo până acolo, în diverse misiuni, pentru parlamentari, prin voia lor, fiindcă doar ei fac legile, nu s-a găsit nici un mijloc de protecţie. Astăzi aş vrea să mă refer strict la parlamentarii de Motru fiindcă din 1990 încoace nu a existat ciclu electoral în care acest municipiu să nu aibă parlamentari, indiferent că au avut tot mandatul sau intervale din el.

Zilele trecute făceam o remarcă despre singurul parlamentar motrean cu 2 mandate, fostul senator Ilie Petrescu. Pe de o parte, am făcut remarcile respective ca să-l fac să înţeleagă, aşa cum am încercat şi în 2008, că nu are şanse în ceea ce doreşte să întreprindă, ci doar iluzii; pe de altă parte, ar fi nedrept să nu recunosc că Ilie Petrescu a fost singurul parlamentar popular din istoria acestei localităţi, dar popularitatea nu i-a fost şi nu îi va fi niciodată de folos. Ar fi normal ca în zilele de sărbătoare oamenii ca el să nu se arate în mulţime printre purtătorii de coroane pentru că el a fost cândva un membru al miliţiei politice.

O participare forţată nu-i aduce voturi în plus ci, în condiţiile actuale ale mentalului romanesc, i le ia. Electoratul ştie că în politică sunt prea mulţi oportunişti care nu ştiu să facă nimic şi de aceea îşi întoarce întotdeauna ochii de la ei. De aici şi eterna politică de vot la schimbare a celor mulţi care nu poate fi schimbată decât prin furt. Îmi permit să-i spun oricărui politician ratat să nu mai încerce să se întoarcă pe orbită pentru că eforturile lui sunt inutile. Chiar şi pentru Ilie Petrescu se mai poate adăuga ceva: celebra remarcă „nu te supăra frate!”

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here