Războiul mironosiţelor portocalii

342

foto predo 2Aşa cum susţinea, cu argumente, liderul social-democrat, Victor Ponta, indiferent cine câştigă alegerile pentru şefia PDL, programate la finele acestei săptămâni, pe 14 mai, „România are numai de pierdut!” Lipsesc, cu desăvârşire, ideile.

Bătălia pentru fotoliul de preşedinte al portocaliilor, din păcate, nu se dă între programe ideologice clare. Din care să câştige şi electoratul. Adică, Măria Sa Poporul. Ci doar între grupările din jurul principalilor candidaţi: Vasile Blaga şi Emil Boc. I-am scris în ordine alfabetică, întrucât o ordine a valorii e greu de precizat. Şi în cazul lor, sondajele pot fi la fel de mincinoase ca şi în alte situaţii.

Aşa că, lupta pare a fi tot un fel de ciolaniadă. Pricină din care, pe motiv că hăţurile şi la Guvern şi la cârma PDL sunt la Emil Boc, mai toţi cei interesaţi de conservarea poziţiilor lor, îl susţin. Este vorba de demnitari şi parlamentari oportunişti.

Ce-i drept, mai pragmaticul Vasile Blaga, secretar general al portocaliilor, are faima unuia cu coloană vertebrală, cât de cât. Care-a şi colaborat cu actualul său detractor – Traian Băsescu, dar era şi singurul care avea curajul, uneori, să aibă şi altă opinie. Este greu de apreciat dacă poziţia anti-Blaga a preşedintelui Traian Băsescu e reală sau doar una de imagine! Mai ales că şansele lui Vasile Blaga de a-şi învinge rivalul – Emil Boc – nu sunt deloc mici. În tabăra sa se află greii Adriean Videanu, Sorin Frunzăverde şi Radu Berceanu. Iar de la noi, din Gorj, senatorul Ion Ruşeţ nu şi-a ascuns preferinţa netă de a-l susţine pe Vasile Blaga.

Ciudate sunt poziţiile mironosiţelor Monica Macovei, Elena Udrea şi Raluca Turcan. Prima, europarlamentar şi fost critic al prim ministrului Emil Boc, se dădea de ceasul morţii că ar trebui o schimbare în PDL, dacă doreşte să câştige alegerile parlamentare din 2012. Şi cu toate că asemenea ipoteză este iluzorie cu Emil Boc, Preacucernica Monica Macovei a dat-o l-a-ntors şi a revenit în corul mironosiţelor Boc-itoare. Aşa cum mai sunt Elena Udrea, maestra de ceremonii ale prezentării moţiunii lui Emil Boc în fieful ei, la Bucureşti, de ieri. Mă rog, pro-Boc este şi Raluca Turcan, chiar dacă vocea ei aproape că nu se pune.

Aşa cum nu se pun campaniile lui Toderaş Paleologu. Unul care-şi pune speranţele în Sfântul Duh. Nu în mironosiţele portocalii. La Elena Udrea s-a gândit şi i-ar da ciolanul de prim-vicepreşedinte al PDL, pe care Blonda din Pleşcoi îl refuzase şi din partea lui Emil Boc.

Ca amuzament, la Satu Mare, unde ajunsese oleacă în urma lui Vasile Blaga, Theodor Paleologu, deputat şi fost ministraş al Culturii, cu sinceritate se vedea cam aşa: „Sunt oleacă Don Quijote, dar (am, n.m.) şi un pic de Sancho Panza, de pragmatism.”

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here