Ca la noi, la nimeni – Consultări eșuate!?

609
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Politica este paradisul palavragiilor cu limba ascuțită.”
George Bernard Shaw

E veche zicală conform căreia „La pomul lăudat să nu te duci cu sacul mare”. Înaintea consultărilor avute luni, de la prânz, de către Preș. Klaus Werner Iohannis cu partidele politice parlamentare chiar la Palatul Cotroceni, nu se întrevedeau prea mari șanse de a se crea majorități în vederea susținerii unui Guvern stabil în Parlamentul României, în primul rând pentru că fiecare partid era certat cu celelalte.
CONSULTĂRI FĂRĂ FINAL POZITIV! Or mai fi existat și optimiști, dar nu este și cazul subsemnatului. Chiar dacă logica și poziția ocupată de Partidul Social Democrat îi dădeau acestuia dreptul să fie chemat primul la consultările politice de luni, n-a fost așa. Primii au intrat cei de la pretinsul Partid Național Liberal, cu o delegație condusă de președintele partidului, ex-prim-ministrul marionetă Florin Cîțu. PNL nu a propus niciun posibil candidat la funcția vacantă de prim-ministru al României, dintr-un motiv foarte simplu: „Nu avea o majoritate!” Și cum USR promitea că revine la guvernare alături de PNL, fără prim-ministrul Florin Cîțu, și de UDMR, ar fi trebuit ca însuși Preș. Klaus Werner Iohannis să-i convingă pe USR-iști să revină la sentimente mai bune.
Ceea ce mi se părea imposibil, din moment ce fosta alianță USR-PLUS îi ataca și pe prim-ministrul Florin Cîțu și pe Preș. Klaus Werner Iohannis. Ba mai mult, USR l-a avut în delegație și pe ex-ministrul (In)Justiției, Stelian Ion (USR), cel care a vrut să-l păcălească pe președintele Iohannis cu numirea, fără aprobarea decât formală de la Cotroceni, a șefilor principalelor parchete din România: cum ar fi DNA, DIICOT și altele.
SUSPENDAREA IMPROBABILĂ. M-a pufnit râsul auzindu-l pe Dacian Julien Cioloș, președintele USR, cum că el l-a propus ca viitor candidat la funcția de prim-ministru al României pe „președintele USR (Uniunea Sabotați România) și că aceasta ar fi o propunere foarte serioasă!” Cu un aproape imperceptibil umor sec, și președintele Iohannis ar fi răspuns cică: „o să analizez foarte serios această propunere”.
La consultări au mai participat: UDMR, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și grupul minorităților naționale altele decât cea maghiară. E greu de presupus că președintele Iohannis s-a oprit asupra propunerii de candidat la funcția de prim-ministru al României, ca independent, a tehnocratului/specialistului Călin Georgescu, făcută de AUR.
Singurul câștig al zilei de luni este acela că s-a stat de vorbă, iar președintele Iohannis a aflat doleanțele partidelor politice parlamentare.
Mi se pare improbabil ca analiza situațiilor de criză politică și guvernamentală să se fi terminat. Am aflat că astăzi președintele Iohannis va pleca iarăși din țară, urmând ca viitoarea consultare a partidelor politice parlamentare să fie anunțată ulterior.
Singurul partid politic care vorbea până ieri de o posibilă suspendare a Preș. Klaus Werner Iohannis este Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), și asta doar dacă nu vor fi mulțumiți de mersul consultărilor, cei de la AUR nemaidorindu-l pe Florin Cîțu prim-ministru. USR ar vota suspendarea dacă este scos complet din joc, iar PSD susține că suspendarea președintelui României nu ar fi oportună. Cel puțin deocamdată.
GREAUA TRECERE PRIN IARNĂ! Traversăm mai multe crize: socială, sanitară, politică și guvernamentală. Cu explozia prețurilor la toate produsele, ba chiar exponențial la curent electric și gaz metan. Ceea ce va face cumplită trecerea prin viitoarea iarnă grea, care se anunță de meteorologi, a pensionarilor și a celor cu venituri mici și medii.
ION PREDOȘANU

P.S. AL DOILEA GUVERN ZERO?! După consultările de luni, Preș. Klaus Werner Iohannis a decis să pună viitorul Guvern în brațele lui Dacian Julien Cioloș, omul Parisului și al lui Emmanuel Macron. O fi bine, o fi rău? Cioloș a mai condus Guvernul ZERO, dar acum e greu de presupus că va putea strânge voturile necesare investirii unui al doilea Guvern ZERO. Crizele sociale, sanitare și economice aveau nevoie de altceva! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here