Berica lui Bunilă – (Ne)schimbarea la faţă

405

bunila 002Pe 6 august 1999, Adrian Năstase venise în Gorj să vadă care este faţa organizaţiei judeţene a PSD. Nicolae Mischie, maestru în ceremonia vizitelor, i l-a prezentat atunci lui Năstase pe Florin Cârciumaru, preşedintele de azi al organizaţiei.

Mischie şi Călinoiu l-au aşteptat pe Năstase la intrarea în Gorj, după care l-au condus la Sărbătoarea Schimbării la faţă, care se prăznuieşte în fiecare an la Mănăstirea Lainici. La o sărbătoare atât de mare a fost prezent şi Mitropolitul Olteniei, răposatul Nestor Vornicescu, dar şi prefectul de Gorj, Pantelimon Manta, pe atunci preşedintele PD Gorj. Atunci prefectul putea să fie şi om politic, nu numai numit politic, ca în ziua de astăzi. Preoţii şi călugării de la Lainici au organizat o masă mare, aşezându-i în frunte, lângă Mitropolit pe Năstase, pe Mischie şi pe Manta. Toate minunăţiile culinare au fost de post şi făcute cu o măiestrie greu de închipuit de cei care n-au avut norocul să fie acolo într-o asemenea zi. Mitropolitul trecut în nefiinţă a deschis masa cu obiceiurile bisericeşti şi după ce a rostit Tatăl Nostru, cum ar trebui s-o facem şi noi, măcar acum, în condiţii de criză, i-a spus lui Năstase: „Faceţi-vă frate cu dracul, domnule preşedinte ca să puteţi lua guvernarea!” Năstase a întrebat mirat: „Dar cine-i Dracul, Înalt Prea Sfinţia Voastră?” Mitropolitul a răspuns: „PD-ul, domn’ preşedinte!”, afirmaţie la care Pantelimon Manta, pe atunci mare şef, a izbucnit într-un hohot de râs…sardonic.

Timpul a trecut. Năstase a luat guvernarea, a fost prim-ministru, poate cel mai bun prim-ministru din cei 20 de ani de democraţie originală din România, dar n-a ajuns niciodată preşedinte de ţară, pentru că în confruntarea cu Dracul i-au lipsit mai multe argumente sfinte. Înclin să cred că nici Geoană, care s-a făcut frate cu Dracul, n-a putut să-l păcălească. Acum, Victor Ponta strânge semnături de la popor ca să dea Dracul afară de la guvernare, dar pentru asta îi trebuie cel puţin o cură de sfinţire la Mănăstirea Lainici.

Constantin BUNILĂ

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here