Mandat prelungit pentru un membru al Directoratului CEO

2070

Supraveghetorii Complexului Energetic Oltenia au decis să-i prelungească, cu încă două luni, mandatul în Directoratul producătorului energetic Lăcrămioarei Diaconu Pințea, unul dintre cei mai controversați șefi din companie. Deaconu Pințea este în conducerea CE Oltenia de anul trecut, din data de 13 mai, și se ocupă de restructurarea companiei energetice, fiind adepta renunțării la energia electrică pe bază de cărbune, potrivit unei opinii exprimate, în urmă cu doi ani, într-o lucrare la care apare ca și coautor.

Membrii Consiliului de Supraveghere al CEO au hotărât, la data de 3 septembrie a.c., să-i prelungească mandatul Lăcrămioarei Diaconu Pințea până pe 13 noiembrie.
Diaconu Pințea este deja de un an și patru luni în board-ul CEO, fiind susținută de ministrul Energiei, Virgil Popescu, după cum susțin surse din compania energetică, ambii fiind ,,benzinari”, în trecutul nu prea îndepărtat. Lăcrămioara Diaconu Pințea a activat în cadrul OMW Petrom din 1998, când s-a angajat ca economist, și până în iunie 2018, când a renunțat la poziția de membru în Directoratul companiei, în timp ce Virgil Popescu a condus PECO Mehedinți în perioada 1997-2001, iar în prezent deține 5% din părțile sociale ale firmei Lavist SRL, care operează trei benzinării Petrom în județul Mehedinți, la Cujmir, Vânju Mare și Șimian, stații de alimentare cu carburanți care, înainte de privatizarea Petrom, aparțineau de PECO Mehedinți. În ultimele luni, Lăcrămioara Diaconu Pințea nu a mai prea venit la sediul CEO de la Târgu-Jiu și e vizibilă numai la evenimentele pe teme de energie din Capitală sau prin poziții exprimate în presa de specialitate. Din postura de membru în Directoratul celei mai afectate companii de tranziția energetică, Diaconu Pințea susține ferm că, ,,trebuie să înlocuim cărbunele cu altceva”. Poziția sa nu e una nouă, în contextul în care, o opinie similară a fost exprimată, în 2019, pe când nu făcea parte din conducerea CEO, în Caietul documentar ,,Energia. Concepte și instrumente operaționale”, pe coperta căruia apare ca și coautor. ,,Există unanimitate în a considera eliminarea utilizării combustibililor solizi (cărbune) ca un prim pas necesar pentru stoparea încălzirii globale. De asemenea, există și scenarii despre cum acest lucru ar fi posibil considerând surse de energie alternative mai curate: regenerabile, gaz, energie nucleară. Rămâne de rezolvat strategia prin care sursele de energie bazate pe combustibili solizi vor fi înlocuite în condițiile menținerii siguranței în alimentare a consumatorilor”, scria Lăcrămioara Diaconu Pințea.
Claudiu Matei

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here