Ca la noi, la nimeni – Înaintea Moțiunii de cenzură, proiectul „Fără penali în funcții publice”

719
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Poate sărbători Ziua Independenței o țară dependentă de propria mediocritate politică?” –
Aforism de Valeriu Butulescu, Din „Vorbe în vânt”

Ne apropiem de 1 septembrie, ziua în care Parlamentul României își reia lucrările. Mulți s-ar fi așteptat ca principalul partid din opoziție – Partidul Social Democrat (PSD) – să depună o Moțiune de cenzură la începutul lunii septembrie și să nu mai aștepte Congresele de alegeri ale PNL și USR-PLUS. Cu toate acestea, chiar dacă liderul social-democraților promisese așa ceva, Marcel Ciolacu a consultat specialiștii în economie ai propriului partid și au decis ca să mai amâne depunerea Moțiunii de cenzură, mai important fiind să depună un pachet de proiecte de legi economice de care țara are nevoie în actuala criză.
BUGETARII, VACCINAȚI OBLIGATORIU?! Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă marioneta de prim-ministru, Florin Cîțu, cum că toți bugetarii vor fi obligați să se vaccineze ori să-și facă, periodic, teste anti-COVID. Desigur, soluția propusă de Cîțu se va mai discută dar, deocamdată, și numai simpla propunere sperie foarte multă lume. Ar fi vorba de personalul din învățământ, din sănătate, din Ministerul Afacerilor Interne, al Afacerilor Externe și, în genere, toți cei care sunt angajați ai statului.
AUR SE OPUNE OBLIGATIVITĂȚII! Deocamdată, doar Alianța pentru Unitatea Românilor, prin vocea liderului George Simion, s-a opus unei asemenea obligativități! Totuși, coaliția de guvernare nu poate explica eșecul campaniei de vaccinare. Iar testarea pentru depistarea COVID nu este gratuită și nici nu se înghesuie lumea s-o facă, în primul rând din cauza costurilor ridicate.
CIOLACU ATACĂ! Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a făcut luni o seamă de declarații de presă împotriva politicilor economice și sociale greșite ale guvernării PNL, USR-PLUS și UDMR, care conduc la ridicarea continuă a prețurilor și creșterea haotică a tarifelor la energia electrică și la gazele naturale. La care dacă mai adăugăm creșterea cursului leu/euro, cu leul într-o depreciere alarmantă – luni, leul ajunsese la 4,9394 pentru un euro! -, plus o creștere alarmantă a inflației, care va depăși 5% în luna august, iar balanța comercială e negativă, adică importăm mai mult decât exportăm, toate acestea conduc la niște facturi insuportabile pentru populație.
Liderul Partidului Social Democrat a mai vorbit luni și despre proiectul legii „Fără penali în funcții publice„ și a cerut susținerea liderilor USR-PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș.
„Voi cere ca prioritate zero la Senatul României, cameră decizională, să fie introdus pe ordinea de zi proiectul „Fără penali în funcții publice”, astfel încât, după promulgarea legii, domnul prim-ministru penal condamnat să organizeze referendumul prin care să se exprime dacă doresc sau nu penali în funcții publice. Eu sunt ferm convins că românii, peste 90%, nu doresc niciun penal în funcție publică. Cer Biroului permanent al Senatului, liderului de grup al PSD și, nu în ultimul rând, domnului Dan Barna, susținătorul proiectului „Fără penali în funcții publice”, și domnului Dacian Cioloș să introducă pe ordinea de zi, la prima ședință a Senatului, proiectul de lege „Fără penali în funcții publice”.
De altfel, Dan Barna se mândrește cu proiectul „Fără penali în funcții publice”. Mai mult, Dan Barna a precizat că USR-PLUS a arătat, totodată, că poate convinge un milion de oameni să semneze pentru „Fără penali în funcții publice”, „când erau atâtea pariuri care spuneau că un asemenea demers nu va reuși niciodată.”
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here