Taxa pe fumărit şi taxa pe muză nu amuză!

475
Inconştientul Guvern Boc al IV-lea, aflat în veşnică criză de idei se chinuieşte să scoată bani nu prin ieşirea ţării din criză, ci prin adâncirea acesteia. Proiectul de Buget 2010 a reuşit să treacă de comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, cu chiu cu vai.

Să vedem ce se va întâmpla, de mâine încolo, în plenul celor două camere.

Trecute ca gâsca prin apă la comisiile de muncă, proiectul de buget şi cele peste 6.500 de amendamente aduse de opoziţia – constructivă a PSD şi radicală a PNL – au avut aproape aceeaşi soartă ingrată şi la comisiile de specialişti în bani. Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe s-au scremut, ca şi constipate, să adopte proiectul legii Bugetului de stat pe 2010. Presaţi de timp, evident, parlamentarii n-au izbutit să dezbată cu pricepere şi competenţă toate articolele şi multitudinea de amendamente. După aproape 18 ore de dezbateri, proiectul legii bugetului de stat pe 2010 a fost adoptat cu 28 de voturi pentru, iar bugetul asigurărilor sociale a strâns 39 de voturi favorabile.
Iniţial, bugetul asigurărilor sociale de stat fusese respins sâmbătă noaptea spre duminică, cu mult după miezul nopţii. Votul s-a reluat, întrucât dacă bugetul respectiv era trimis în plen ca respins, atunci ar fi rămas în vigoare bugetul de asigurări de stat pe anul 2009, cu o pensie mai mică pentru pensionari, ceea ce i-a determinat pe deputaţi şi pe senatori să reia votul pe acest buget, duminică dimineaţa, în jurul orei 3,30, după dezbateri aprige între membri comisiilor reunite.
Este de la sine înţeles că proiectul s-a încropit în grabă, iar modalitatea pompieristică de a dezbate contracronometru – ziua şi noaptea – atât articolele legii bugetului de stat pe 2010, cât şi amendamentele e o aiureală. Necesară ţării! Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au respins sâmbătă noapte amendamentele care prevedeau majorarea cu 100 de lei a punctului de pensie şi reducerea CAS cu 10%, amendamentele fiind trecute în anexa de respinse şi urmează a fi rediscutate în plen. Parlamentarii opoziţiei au propus păstrarea punctului de pensie pentru 2010 în termeni nominali şi actualizarea în funcţie de inflaţie şi reducerea CAS cu doar 4 puncte procentuale şi nu cu 10, cât aprobaseră comisiile parlamentare reunite pentru muncă. Comisiile au admis amendamentul pentru eliminarea impozitului minim, cu 21 de voturi pentru şi 20 împotrivă, în ciuda cererii exprese a ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Un ministru care refuză, din principiu, orice amendament ce presupune o cheltuială. În schimb, acceptă orice propunere de noi taxe care ar aduce bani la buget. Se laudă că, în 20010, taxele nu cresc, cu se înmulţesc. Pe hrană, pe muza artiştilor şi pe ce le-o mai trece prin scăfârlie guvernanţilor. Ceea ce pentru cetăţean este tot rău!
Cu mult umor, euro parlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, a propus instituirea unei taxe pe sex, altfel spus o „taxă pe fericire”. La care ar contribui inclusiv unii parlamentari mai şturlubatici şi chiar ministrese din fostul şi din actualul guvern.
Înaintea dezbaterilor pe articole, în plenul Parlamentului, care au început ieri, Crin Antonescu, preşedintele PNL, a susţinut o conferinţă de presă extrem de acidă, în care a declarat, între altele, că „Evident, acest proiect de buget este departe, chiar la polul opus faţă de promisiunile deşănţate, nesimţite pe care, încă o dată, în campania electorală Traian Băsescu, PD-L, Emil Boc le-au făcut. PNL va vota împotriva acestui buget, chiar dacă s-a străduit zi şi noapte, prin reprezentanţii săi, să depună amendamente.”
Chiar şi Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, declara: „În esenţă, abordarea noastră trebuie să fie negativă faţă de acest buget, chiar dacă în comisii unele lucruri au fost peticite, iar unele s-ar mai putea rezolva în plen.”
În plen, PSD şi PNL vor vota împotriva bugetului, din pricină că amendamentele lor nu au fost luate în seamă. Parlamentarii au aprobat 5 amendamente ale deputatului PNL Daniel Chiriţoiu cu impact bugetar de 2,5 miliarde lei, printre care suspendarea impozitului minim, continuarea aplicării impozitului pe venit de 3%, care ar fi trebuit să plătească începând cu 2010 impozitul pe profit cu 16% la mici întreprinderi şi reducerea TVA la tranzacţiile şi construcţiile de locuinţe cu 5%. La una dintre aceste măsuri – referitoare la scăderea majorării de întârziere de plată de la 0,1% în prezent la 0,5% -, măsura deputatului liberal a fost propusă şi de deputatul PSD de Gorj Mugurel Surupăceanu.
Zilele aceste, vom vedea dacă avem sau nu buget pe 2010. Bun sau, mai sigur, prost! Anul 2010, parafrazându-l pe liderul liberal Crin Antonescu, trebuie să rezistăm cât este omeneşte posibil, în faţa imposturii, incompetenţei, nesimţirii şi nepotismului.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.