Municipiul Târgu-Jiu, în cursa pentru Capitala Tineretului din România

1259

A șasea ediție a programului Capitala Tineretului din România aduce un număr de șase orașe aplicante pentru titlul de Capitala Tineretului din România, ediția 2023. Craiova, Satu Mare, Târgu-Jiu, Târgu Neamț, Târgu Secuiesc și Vaslui sunt orașele care vor să transforme propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concretă cu participarea activă a tinerilor.

În continuare, un juriu independent, format din reprezentanți ai sectorului neguvernamental, ai sectorului public și ai mediului privat, vor evalua pe baza motivației candidaturii, situației curente a orașului, coerenței conceptului propus, respectării transparenței decizionale, a drepturilor omului și nediscriminarea pe bază de criterii de dizabilitate, gen, etnie, religie și orientare sexuală, precum și grija față de impactul asupra mediului, prin program și prin activitatea generală a entităților implicate, calitatea și coerența aspectelor de management, precum și a implementării principiului de co-management între sectorul public și sectorul de tineret local, calității mecanismelor de participare a tinerilor prevăzute pentru implementarea programului, clarității în analiza potențialului de a atrage surse variate de resurse financiare pentru programul de tineret și nivelului de alocare financiară previzionată pentru anii 2022 și 2023 în contextul dobândirii titlului în relație cu conceptul de program propus orașele care merg în runda a II-a. Pe baza evaluărilor vor fi anunțate un număr de minimum două, maximum trei orașe pentru a dezvolta o candidatură extinsă în a doua rundă a competiției. Inițiatorii vor anunța finaliștii competiției pentru Capitala Tineretului din România 2023 în data de 30 august 2021 și vor publica Apelul pentru Runda II a competiției în aceeași zi, urmând ca, după al doilea proces de jurizare, pe 9 octombrie, să fie desemnată Capitala Tineretului din România, ediția 2023, în cadrul Galei Tineretului din România! „Avem 6 candidați înscriși din toate colțurile țării. Două dintre orașele candidate nu sunt reședință de județ. Orice oraș, orice autoritate locală care se asociază cu mișcarea locală de tineret pentru a genera o candidatură este deja un câștigător și oricare ar fi deznodământul competiției, țara a câștigat încă un oraș ce se uită atent către societatea viitorului. Simpla conștientizare a beneficiilor de a genera ecosisteme de tineret urbane viabile, sustenabile și care transformă tânărul în co-creatorul orașului viitorului este în sine un premiu important”, a declarat András Farkas, directorul strategic al programului Capitala Tineretului din România și coordonatorul procesului de selecție.
Izabella Molnar

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital – www.europeanyouthcapital.org). Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin. Cu fiecare oraș care va deține titlul de Capitala Tineretului din România, acest cadru se va transforma într-unul cu impact național, cu beneficii pe termen lung asupra țării noastre. Astfel, Capitala Tineretului din România poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială, bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor. Guvernanța programului Capitala Tineretului din România este formată din Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here