Când ar putea fi aprobată restructurarea CEO. „Cărbunele nu mai are niciun viitor”

1439

Un nou termen pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia. Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, a anunțat că planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia ar putea fi aprobat în această toamnă. La energie, problema mare este cărbunele, „care nu mai are niciun viitor”, spune Chirițoiu, precizând că nu se poate renunța dintr-odată la acest combustibil fosil, „pentru că nu avem ce pune în loc”.

Complexul Energetic Oltenia așteaptă ca planul de restructurare să fie aprobat cât mai repede pentru a putea beneficia de finanțarea de proiecte din Fondul de Modernizare. Investițiile în sistemul energetic din România ar putea primi peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare în energie, conceput de Comisia Europeană pentru a susține tranziția la energia verde a țărilor dependente de cărbune și gaze.
Deși s-au dat termene peste termene pentru aprobarea acestui plan, un nou anunț a fost făcut de către șeful Consiliului Concurenței. Într-un interviu pentru Agerpres, Bogdan Chirițoiu a anunțat că „în această toamnă”, restructurarea CE Oltenia ar putea fi aprobată de Comisia Europeană.
„Am făcut progrese, discutăm, dar nu am ajuns încă la destinație. Ţinta noastră este să terminăm discuţiile cu Comisia Europeană în această toamnă, să aprobe planul de restructurare, pentru ca firma să poată accesa Fondul de Modernizare, pentru că de acolo se va face în principal contribuţia statului din investiţiile de la Oltenia. Pentru asta, avem nevoie de un plan clar care să fie convenit cu Comisia Europeană şi vrem să terminăm în această toamnă planul de restructurare”, a spus Chirițoiu.

„Problema mare este cărbunele”
Șeful Consiliului Concurenței a precizat că, la energie, problema mare este cărbunele. „Dar nu este doar vina companiilor, este o schimbare de tehnologie care vine peste aceste companii. Desigur, ele ar fi putut să se adapteze, nu s-au adaptat şi acum sunt foarte penalizate prin costul mare al poluării. De la an la an creşte tot mai mult preţul certificatelor de emisii, care sunt o penalitate pentru poluare, deci preţul poluării creşte foarte mult. Asta a creat pierderi foarte mari şi la Complexul Energetic Hunedoara şi, mai nou, şi la Complexul Energetic Oltenia”, a precizat Bogdan Chirițoiu.
În plus, „cărbunele clar nu mai are niciun viitor”, spune Chirițoiu. Dar nu se poate renunța peste noapte la cărbune. „Tehnologia inovează, dar nu cred că se aşteaptă nimeni să venim cu o tehnologie prin care cărbunele să nu mai polueze şi în lipsa acestei tehnologii cărbunele nu mai are viitor. Dar nici nu putem să-l oprim brusc, pentru că nu avem ce pune în loc. Ne trebuie câţiva ani în care să construim instalaţii pe gaze, care să poată înlocui cărbunele, pentru că nu putem să stăm doar cu regenerabile. Preţul regenerabilelor a scăzut, panourile solare au un preţ mult mai mic decât aveau acum 10 ani, vântul este mai eficient, costă mai puţin să generezi electricitate pe vânt. Însă ele sunt intermitente. Soarele străluceşte sau nu străluceşte, vântul bate sau nu bate. Trebuie să avem şi un mecanism pentru compensare, care probabil va fi gazul în următorii ani”, a punctat Chirițoiu.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here