Bătaie de joc la blocurile ANL din trei orașe ale Gorjului! Un SRL din București a abandonat lucrările!

4609

,,Motiv de bucurie pentru familiile tinere din Bumbești-Jiu. Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) va construi un bloc cu 20 de apartamente, primul de acest tip din localitate”. Așa începeau știrile din presa locală, la finele anului 2018, când autoritățile locale de la Bumbești-Jiu anunțau construirea unui bloc ANL, cu trei etaje, pe strada Narciselor din oraș, pe locul în care a funcționat o centrală termică de cartier. Lucrările erau estimate la 3,2 milioane de lei, bani de la ANL, și au fost câștigate de o firmă din București. După aproape trei ani, deși clădirea trebuia finalizată, nu s-a făcut, în totalitate, nici parterul, iar lucrările au fost abandonate. La Novaci și Rovinari, aceeași firmă trebuia să construiască locuințe de serviciu, respectiv spații locative pentru tineri, însă în ambele orașe constructorul a întârziat lucrările mult peste termenele contractuale. Agenția Națională pentru Locuințe a reziliat deja contractul cu Monti Consult SRL pentru blocul de la Novaci și, cel mai probabil, același lucru se va întâmpla și cu cel pentru construirea de locuințe pentru tineri la Rovinari.

Blocul ANL de la Bumbești-Jiu, abandonat la parter
În mai 2019, societatea Monti Consult SRL din București, în asociere cu filiala din România a firmei italiene Pezzella Raffaele S.I. și-au atribuit contractul privind proiectarea și construirea unui bloc cu 3 etaje la Bumbești-Jiu, scos la licitație de către ANL, pentru suma de 3.222.886 lei. Obiectivul de investiții „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, județul Gorj, orașul Bumbești Jiu, strada Narciselor” trebuia să aibă 20 de apartamente, fiecare dintre acestea urmând să fie dotat cu centrală termică proprie. Lucrările au început în luna septembrie a aceluiași an și trebuiau finalizate peste un an, adică în septembrie anul trecut. Numai că, în august 2020, cu o lună înainte de expirarea termenului de finalizare a lucrărilor, constructorii au încheiat un act adițional, la contractul inițial, cu ANL, prin care termenul a fost prelungit până în luna ianuarie a acestui an.
Din toamna anului trecut, după ce a fost zidit parterul blocului, lucrările au fost abandonate, iar șantierul năpădit de buruieni. Oamenii de pe Narciselor, nemulțumiți de faptul că s-a ales acel loc pentru construcția blocului ANL, chiar în fața celui în care locuiesc de zeci de ani, spun că lucrările au fost făcute în bătaie de joc și apoi abandonate.
,,Au lucrat câțiva muncitori vreo șapte-opt luni, au făcut fundația și au zidit parterul. De prin toamnă nu s-a mai făcut nimic aici. A plouat mai bine de jumătate de an pe zidurile acestei clădiri, care și așa e cam firavă pentru a susține alte 3 etaje. Oare Inspecția în Construcții știe despre cum a fost construită clădirea asta sau dacă sunt respectați parametri tehnici?”, a declarat unul din locuitorii din zonă. Primarul orașului Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, a afirmat că a încercat, în repetate rânduri, să ia legătura cu constructorul, dar și cu conducerea ANL, însă nu a reușit. ,,Nu știu de ce s-au oprit lucrările. Contractul e încheiat cu ANL. Am încercat să discut cu reprezentantul firmei, cu conducerea ANL, să mă interesez ce se întâmplă, dar nu am reușit. Din toamnă n-au mai lucrat acolo. Posibil să fi invocat pandemia și le-a fost prelungit termenul de finalizare. Eu am fost pe șantier de câteva ori, la faza de fundație, dar nu poți interveni dacă nu ești autoritate contractantă. Pentru rețelele tehnico-edilitare, pe care ni le-am asumat, avem banii alocați”, a spus primarul Bobaru.

Același constructor, probleme similare
Firma Monti Consult SRL pare să aibă lipici la contractele cu ANL pentru locuințe pe zona Gorj. Societatea a câștigat, în iunie 2019, construirea unui bloc pentru locuințe de serviciu destinate medicilor și profesorilor, la Novaci, în valoare de aproape 3 milioane de lei, iar la finele aceluiași an, un alt contract pentru un bloc de locuințe pentru tineri la Rovinari, de aproximativ 3,5 milioane.
La Novaci, firma n-a făcut decât unele lucrări la fundația blocului, însă din cauza întârzierilor, autoritățile locale și-au exprimat nemulțumirea la ANL, iar, în final, contractul a fost reziliat.
,,ANL a reziliat din toamnă contractul și a reluat procedura de atribuire. Au lucrat la fundație foarte puțin și o șapă de egalizare, dar nu s-a decontat absolut nimic, pentru că n-am fost de acord cu decontul. Am făcut demersuri, pentru că am văzut că nu fac nimic câteva luni bune. I-am tot invitat la treabă, i-am tot chemat, dar vorbe”, a spus primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean. Și la Rovinari e aceeași situație. Primarul orașului, Robert Filip, a adus la cunoștința conducerii ANL faptul că firma constructoare a întârziat lucrările nepermis de mult. ,,Le-am făcut nenumărate adrese, l-am informat și pe directorul general al ANL, în calitate de autoritate contractantă, însă fără rezultat. Dacă nu reia lucrările de săptămâna viitoare și la noi va avea aceeași soartă, adică, cel mai probabil, i se va rezilia contractul”, a precizat Robert Filip.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here